Van derving wegwerken tot ondernemen zonder te verspillen

AGF-ster Anne opent Deli winkel

Tholen - Je wilt je winkel aantrekkelijk maken en vol leggen of scherp inkopen en derving voorkomen. Anne de Koeijer ontsnapte aan dit dilemma door overgebleven groenten en fruit te gaan verwerken tot conserven. Recent opende ze een Deli voor verse gerechten. Zonder verspilling ondernemen is nu Anne’s uitgangspunt.


Anne de Koeijer op de Rotterdamse Oogstmarkt foto via Facebook

Anne begon zonder enige ervaring in augustus 2020 AGF-winkel Anne’s Fruit & Veggies in de Fenix Food Factory, een concept waarin horeca en versmarkt gecombineerd zijn. De coronapandemie maakte de start van de winkel niet gemakkelijk. “Door alle restricties was het een tijd lang erg rustig, maar je wilt toch je winkel vol leggen, anders komen de mensen sowieso niet kopen. Om uit deze cirkel te komen ben ik begonnen met het maken van conserven, jammen, ingemaakte groenten en dergelijke, om het overschot weg te werken en langer goed te houden”, vertelt Anne.

Anne’s conserven bleken ook aan te slaan. “Het was nog een heel leertraject. Vroeger was het heel gebruikelijk om groenten en fruit in te maken, maar tegenwoordig is er altijd voedsel voorradig, dus niemand hoeft dat meer te leren. Maar eenmaal ingemaakt kun je iets maanden langer bewaren en mensen vinden het toch prettig en lekker om dat in huist te hebben.”

Anne maakte tot voor kort deze producten in de keuken van haar ouders. Dat betekende een tot twee maak per week een ritje naar Zeeland. “Een keuken dichterbij leek me toch beter, maar een huren vond ik weer te duur. Dus koos ik voor een deli met eigen keuken. Nu hoef ik me geen zorgen meer te maken dat ik producten niet meer kwijt kan.”

Inmiddels heeft Anne vier verkoopkanalen die de cirkel rondmaken. Anne’s Fruit & Veggies, een wekelijkse marktkraam op Rotterdamse Oogstmarkt, een online winkel en Anne’s Deli. Om zich te onderscheiden van de reguliere AGF-winkels en marktkramers verkoopt ze veelal biologische lokale en niet-typische groenten en fruit zoals Boeddah’s hand, bijzondere maïs, pitloze avocado’s morilles, graffiti aubergine, etc. “Ik sta er wel verbaasd van hoeveel ik over groenten en fruit heb geleerd in het afgelopen jaar. Gelukkig word ik hierin ondersteund door horecaleverancier Karel van der Vorm die de echt aan lekkere en bijzondere producten kan komen. De lokale en biologische AGF koop ik in bij Landzicht.”

De motivatie om zonder verspillen te ondernemen begon heel praktisch, maar is nu meer idealistisch geworden en helpt ze haar leveranciers en ook andere groothandels van de overschotten af. “Ik vind weggooien compleet nutteloos, dus dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Pas sinds ik een eigen winkel heb, merk ik hoeveel je als winkel of leverancier niet verkocht krijgt. Aardappelen die bijna schieten of courgettes die een tijdje buiten de koelkast lagen, kopen mensen niet, omdat ze er net wat minder mooi uitzien.”

Hierbij wordt ze geholpen door twee chefs Michel Lopes Cardozo en Leon Hollemans. “Zij hebben eerder gewerkt bij de Fenix Food Factory en veganistisch restaurant Spirit, dus ze waren al gewend om veel met groenten te doen. Zij worden echt enthousiast van werken met de ‘gekke groentes’ die over zijn. We bedenken gewoon met zijn allen wat het lekkerste zou zijn met iets wat over is”, besluit Anne.

Voor meer informatie:
Anne de Koeijer
Anne's Fruits & Veggies
Nico Koomanskade 1025
3072 LM Rotterdam
+31 (0)6 30 09 20 50
annedekoeijer@gmail.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven