Integratie van tomaten-, tilapia en algenteelt helpt water besparen in Mexico

In grote delen van Mexico is water een schaarse hulpbron. Hoe kan water op een zo efficiënt mogelijke manier worden benut voor de productie van voedsel?

Met die doelstelling en met financiering van het “Kansen voor Morgen” programma van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voerde Wageningen Food & Biobased Research onderzoek uit naar de mogelijke koppeling van tomatenteelt in kassen, aquacultuur op land en algenproductie in de staat Querétaro in Mexico.

Zo'n koppeling zou tot meer voedselproductie per eenheid water kunnen leiden en biedt handvatten voor een meer circulaire tuinbouw in Mexico. Voor het onderzoek is nauw samengewerkt met het Mexicaanse tuinbouwbedrijf Finka. Op Agroberichten Buitenland staat een samenvatting van het onderzoek. 

Water drie keer benutten
Tijdens het onderzoek zijn verschillende aquacultuurproductiesystemen bestudeerd en vergeleken en werd gefocust op het kweken van tilapia, een vissoort die ook nu al op commerciële schaal in Mexico wordt gekweekt. Er is gebleken dat de koppeling van kasteelt met aquacultuur en algenproductie leidt tot een efficiënter watergebruik.

Het onderzoek laat zien dat de meest efficiënte integratie van de drie productiesystemen wordt verkregen indien het aquacultuur systeem aan het begin van de keten staat. Het water dat voor de visteelt gebruikt wordt kan vervolgens in de kas voor de tomatenteelt benut worden. Als derde stap kan het lozingswater uit de kas gebruikt worden voor de productie van algen.

Bekijk het hele onderzoeksrapport hier. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven