Bijzonder resistentiegen tegen TYLCV ontrafeld

Ty-1 is een gen, gevonden in een wilde tomatensoort, die resistentie geeft tegen het geminivirus Tomato Yellow Leaf Curl Virus (TYLCV). Promovenda Corien Voorburg van Wageningen University & Research heeft het mechanisme achter dit gen ontrafeld. Ty-1 blijkt anders dan de meest voorkomende resistentiegenen. 

Uit celbiologische studies bleek dat het eiwit Ty-1 in de celkern lokaliseert, dichtbij nucleaire structuren betrokken bij RNA en eiwit regulatie. Met sommige eiwitten in deze structuren gaat Ty-1 interacties aan. Ook laat de verhoogde productie van een bepaalde klasse kleine RNA moleculen zien, dat Ty-1 waarschijnlijk een rol speelt in een bepaalde tak van RNA interferentie (RNAi), een antivirale verdediging response. Bovendien werd er waargenomen dat Ty-1 ook resistentie geeft tegen een heel ander geminivirus.

Al deze data samen, geeft waardevolle informatie over de effectiviteit, duurzaamheid en zwakke punten van Ty-1, tijdens het gebruik van dit gen in plantenvirusziektemanagementprogramma’s.

Voorburg promoveert 18 juni op haar onderzoek. 

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven