Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Westland moet opnieuw besluiten over komst kas

Tholen - De gemeente Westland moet opnieuw een besluit nemen over een aanvraag voor de bouw van een kas met silo in het buitengebied van Kwintsheul. Dat heeft de Rechtbank Den Haag onlangs beslist.

Het gaat volgens de gemeente om een 'planologisch kruimelgeval'. In 2019 heeft de gemeente een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van een kas met een silo in het buitengebied rond Kwintsheul. Daarna ontstond discussie tussen de gemeente en de teler of het perceel met de bestemming 'Agrarisch Glastuinbouw' binnen of buiten de bebouwde kom ligt. 

Er binnen of er buiten?
Volgens de gemeente ligt het perceel binnen de bebouwde kom. Daarbij wordt niet gewezen op verkeersborden die een dorpskern aangeven, maar 'op concentratie van glastuinbouw en (bedrijfs)woningen' en op het feit dat 'deze bebouwing nagenoeg aaneengesloten is tussen de kernen van de gemeente Westland. Het feit dat in hoge mate sprake is van glastuinbouwbedrijven doet hier niet aan af, aldus de gemeente.

De teler bestrijdt dat. Er zou geen sprake zijn aan aaneengesloten bebouwing en de aanwezige bebouwing heeft overwegend geen woon- en verblijfsfunctie. 

Andere eisen
Tijdens de zitting werden foto's getoond en daarop waren slechts drie woningen en enkele open ruimten te zien. Reden genoeg voor de rechtbank om de teler in het gelijk te stellen. Nu het perceel buiten de bebouwde komt ligt, moet de gemeente opnieuw een beslissing nemen over de aanvraag. 

Beide partijen zijn het wel eens over het feit dat het bouwplan in strijd is met een aantal bouwregels in het geldende bestemmingsplan. Voor de bouwhoogte (5 meter) geldt een uitzondering bij een kas. De oppervlakte-eis van 150 vierkante meter maximaal, die in het oude besluit van de gemeente gold, geldt niet voor een kas nu vast staat dat het perceel buiten de bebouwde komt ligt. 

Klik hier voor alle details uit de uitspraak