Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CEO van Candidus, Erico Mattos:

"Of het nu onder HPS of LED is, ons doel is energiebesparing"

"Candidus belichtingsregelaars kunnen worden gebruikt om zowel HPS- als LED-systemen te regelen, met een ROI van minder dan een jaar," zegt Erico Mattos, medeoprichter en CEO van belichtingsregelaarbedrijf Candidus.

Na 2-3 jaar te hebben besteed aan de ontwikkeling van zijn dynamische regelaars voor tuinbouwbelichting, werd Candidus in 2017 opgericht en timmert het al meer dan een jaar aan de weg. De lichtregelaars van Candidus monitoren de weersomstandigheden en passen de extra kasbelichting aan op basis van de huidige alsook de voorspelde omstandigheden en de gewasvereisten.

De regelaars stellen telers in staat om lichtzones in de kas te creëren en verschillende fotoperiodes, DLI-doelstellingen, aanvullende lichtintensiteiten, daglengteverlenging en nachtonderbreking toe te passen.

Volgens Erico zijn de regelaars van Candidus uniek omdat ze de setpoints voor de lichtregeling dynamisch veranderen. Conventionele regelaars schakelen de lampen in wanneer de omgevingslichtomstandigheden onder een minimumdrempel komen, terwijl Candidus de drempels aanpast op basis van de lichtomstandigheden in de kas. Dit, legt Erico uit, is om ervoor te zorgen dat het gewas altijd de beoogde DLI krijgt, terwijl het energieverbruik wordt beperkt.

Ook heeft Candidus onlangs een 'DLI carryover'-optie aan de regelaars toegevoegd. Deze functie maakt gebruik van zonnige dagen met meer dan het vereiste licht. De regelaar onthoudt het 'overschot aan DLI' voor de volgende dag en verlaagt het DLI-doel, zodat na zonnige dagen minder belichting wordt gebruikt.

Het 'DLI carryover'-concept is ontwikkeld door onderzoek van medeoprichter Dr. Marc van Iersel aan de Universiteit van Georgia, wiens onderzoek aantoonde dat na een dag met veel licht, de volgende dag minder licht kon worden gegeven, zonder gevolgen voor het gewas. Candidus beveelt momenteel gewasspecifieke lichtoverdrachten aan, maar telers kunnen uiteindelijk zelf beslissen hoeveel 'overtollig licht' ze willen meenemen naar de volgende dag.

Agnostische regeloplossingen
Op de vraag hoe Candidus de regelaars kan aanpassen aan de talrijke belichtingssystemen die momenteel op de markt zijn, legt Erico uit dat, ongeacht het bedrijf, het technische aspect meestal op hetzelfde neerkomt.

"Alles komt neer op 4-5 communicatieprotocollen. De meeste LED's hebben drivers die een 0-10 VDC dimsignaal accepteren, terwijl sommige digitale communicatieprotocollen gebruiken. HPS armaturen zijn vrij eenvoudig omdat het een simpel aan/uit-systeem is, maar kwekers zijn wel in staat om alles in lichtzones te verdelen, te spelen met de fotoperiode en DLI doelen in te stellen" zegt Erico. "Door een krachtige microcomputer als het brein van de regelaar te gebruiken, kunnen we elk signaal leveren dat de lampen nodig hebben."

Candidus heeft een eigen signaalversterker ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het signaal van de regelaar elk armatuur bereikt, ongeacht het aantal. Verder heeft de komst van digitale regelaars ervoor gezorgd dat één enkel signaal kan worden uitgezonden, dat de lampen vervolgens onderling kunnen doorgeven. De flexibiliteit van Candidus stelt het bedrijf in staat om elke lamp van derden te besturen en optimale lichtomstandigheden te creëren voor elk gewas.

"Wij bieden de teler een flexibel instrument waarmee hij zijn systeem kan beheren zoals hij dat wil. Zij hebben altijd de controle; wij bieden alleen het gereedschap om het gemakkelijk en efficiënt te maken", legt Erico uit.

Commerciële proeven, gesteund door USDA
Candidus heeft meerdere projecten op stapel staan, waarvan twee  gefinancierd door de USDA, om de energiebesparingen aan te tonen die gepaard gaan met dynamische lichtregelaars in commerciële kassen. In samenwerking met de Cornell University heeft Candidus subsidie ontvangen van de USDA via het Specialty Crop Block Grant Program (SCBGP) om de kostenbesparingen in acht commerciële kassen in de staat New York te evalueren. De acht kassen zijn al geselecteerd en zullen binnenkort beginnen met het testen van de lichtregelaars.

Voor meer informatie:
Erico Mattos
Candidus
erico@candidus.us
www.candidus.us
 

Publicatiedatum: