"Conflict tussen Spanje en Marokko kan leiden tot handentekort"

Het zachtfruitseizoen 2020/2021 in het Spaanse Huelva gaat ondertussen de laatste fase in. Ondanks de ups en downs in de loop van het seizoen is Onubafruit, de grootste teler en exporteur van zachtfruit in Spanje, tevreden met de behaalde resultaten.

Maar bij Onubafruit kijken ze al direct vooruit en zien ze daarbij het spook van het handentekort al opdoemen voor de komende jaren. De aardbeien van de telersvereniging klokken dit seizoen af op ongeveer 32.000 ton, frambozen op 11.000 ton, blauwe bessen op 16.000 ton en bramen op 150 ton.


Carlos Esteve, commercieel directeur van Onubafruit

Langer doorlopende export redt aardbeienseizoen
"Het aardbeienseizoen begon met enige vertraging door stormweer en een koufront en de sector moest in de eerste drie maanden toezien hoe de geoogste hoeveelheden ongeveer de helft bedroegen van de normale opbrengst. Dat kwam niet alleen door de kou in januari, maar ook door regenweer dat ervoor zorgde dat aanzienlijke hoeveelheden product niet op de versmarkt kon worden afgezet”, blikt Carlos Esteve, commercieel directeur van Onubafruit, terug. “De vraag was op dat moment eigenlijk groter dan het aanbod, maar de supermarktketens bleven de prijzen maar drukken. Eind maart begonnen de volumes weer op een normaal niveau te komen tot de tweede week van april, toen er opeens sprake was van overaanbod. En hoewel er tot 20 april te veel aardbeien op de markt kwamen en de prijzen weer daalden, kon de sector de situatie toch redelijk goed beheersen."

"In de laatste week van april begon de productiecurve af te vlakken en tegelijkertijd zorgden de lage temperaturen in de andere Europese landen - waarnaar Spanje het grootste deel van zijn aardbeien exporteert – voor een vertraagde start van de lokale oogsten. Dit gegeven is de afgelopen twee maanden zeer positief geweest voor de Spaanse export. Het heeft ons in staat gesteld om tot een paar dagen geleden door te gaan met de export en zo een mooi vervolg te breien aan het gebruikelijke seizoen. Dankzij dit mooie seizoenseinde zullen we globaal gezien kunnen spreken over een bevredigend aardbeienjaar", zegt Carlos Esteve.

Volgens de commercieel directeur is ook het blauwe bessenseizoen over het algemeen vlot verlopen en wijzen meerdere indicatoren erop dat de consumptie van dit zachtfruit in de toekomst nog gaat toenemen. Onubafruit is een van de grootste blauwe bessentelers in Spanje en beschikt over een eigen veredelingsprogramma.

"Continue aanvoer blauwe bessen verhoogt de consumptie"
"De blauwe bessenoogst is mooi gespreid verlopen, zonder overlappingen tussen de verschillende rassen en met voldoende opbrengst op elk moment van het seizoen. Alleen tegen het einde van mei kwam er teveel fruit ineens op de markt, maar dat is elk jaar zo. De opbrengst is vergelijkbaar met die van vorig jaar, zoals aanvankelijk ook werd verwacht. Wel valt op dat de consumptie van blauwe bessen elk jaar blijft groeien, waardoor de afzet vlotter verloopt dan pakweg 2 jaar geleden."

Ondanks het feit dat de prijzen aan het einde van het seizoen wat aan de krappe kant waren, is er weinig reden tot klagen volgens Carlos Esteve. De vraag was goed en is stijgende. "Het aanbod is erg groot, want de markt wordt bevoorraad vanuit verschillende hoeken. Er zitten geen gaten in de aanvoer waardoor de consumptie jaarrond een regelmatig patroon vertoont. Dit helpt de consument om vertrouwd te raken met het product en stimuleert een regelmatige consumptie. Dat komt uiteindelijk alle telers uit alle landen ten goede. In Spanje vind je de blauwe bessen al jaarrond in de schappen van alle supermarktketens, maar qua volumes zijn we nog ver verwijderd van de landen in Midden- en Noord-Europa."

Minder frambozen en minder concurrentie uit Marokko
Vanwege de inkrimping van het areaal is het een jaar met minder frambozen geweest. "Vraag en aanbod zijn het grootste deel van het seizoen in evenwicht geweest, behalve in de maand mei, toen het fruit van de meeste doordragende rassen tegelijkertijd geoogst moest worden. Op afzetgebied waren dat twee zware weken, maar gedurende de rest van het jaar was er over het algemeen zelfs wat gebrek aan frambozen," zegt Carlos Esteve.

Terwijl de concurrentie vanuit Marokko vorig jaar duidelijk voelbaar was, lijkt het Noord-Afrikaanse land dit seizoen minder teelt te hebben gehad. "Er is minder druk geweest van de Marokkaanse aanvoer. Eigenlijk is het behoorlijk moeilijk voor Marokko om frambozen te telen voor export. Ze hebben er de handicap van de afstand en de logistiek, want de framboos is een heel delicaat product met korte houdbaarheid."

De diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko kan leiden tot arbeidstekorten
Het wordt steeds moeilijker om oogstmedewerkers te vinden voor de zachtfruitteelt in Huelva. "Dit jaar hadden we als sector opnieuw moeite om voldoende plukkers aan te trekken. Er zijn zelfs telers die de oogst op sommige percelen hebben moeten staken wegens gebrek aan personeel. Gelukkig is er dit jaar geen overlapping geweest tussen de verschillende rassen, want zo hebben we het probleem een beetje kunnen omzeilen, maar ik zie het voor de toekomst somber in als deze trend zich voortzet. Veel telers zien in dat het eigenlijk beter is om al vanaf het begin van het seizoen meer arbeiders aan te nemen, ook al zijn er op dat moment nog niet veel handen nodig. Maar het verzekert de teler van voldoende personeel wanneer de werkdruk wel heel hoog is, namelijk in de laatste weken."

De diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko heeft de bezorgdheid daaromtrent alleen maar doen toenemen. "Ongeveer 50% van onze oogstmedewerkers komt uit Marokko. De incidenten in Ceuta die de relatie tussen beide landen hebben verzuurd, vonden dan wel plaats aan het einde van ons seizoen, maar met het oog op de start van de volgende oogst hopen we dat de plooien weer gladgestreken worden. Gelukkig werken de beroepsverenigingen ook al aan programma's om oogstmedewerkers uit Latijns-Amerikaanse landen als Honduras, Colombia of Ecuador te halen."

Voor meer informatie:
Onubafruit S.Coop.And.
+34 959 540 844 (Spanje)
onubafruit@onubafruit.com 
www.onubafruit.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven