Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
‟Zelfs lang bestaande bedrijven kunnen startups hebben”

Sla geteeld op water nu ook in sla-automaat

Tholen -  In 2015 startte Jochen Haubner op zijn teeltbedrijf de eerste professionele installatie voor teelt op water in Duitsland op. Sindsdien kiemt en groeit er sla op bijna twee hectare op het terrein in Neurenberg en wel volledig automatisch. Zes jaar later heeft hij een nieuw project.

Innovatie komt soms onverwacht en kleine ideeën kunnen uitgroeien tot meer dan wat was verwacht. Dat ondervond ook Jochen Haubner toen hij in 2019 een 'salademachine' van een snelle ingeving tot een concreet iets maakte. Samen met een kennis die zelf machines op maat vervaardigt, werd de automaat ontwikkeld, en deze staan nu op verschillende plaatsen in en rond Neurenberg.

‟De slakasten met irrigatie zijn ontworpen om onze sla geteeld op water met wortelblok langer vers te houden. De kasten moeten naar behoefte worden bevoorraad, op die manier willen we voedselverspilling tegengaan,” legt Haubner uit.

Hoewel de sla ook in deze kasten zou kunnen worden geteeld, vindt hij dat minder zinvol: ‟Teelt op het verkooppunt vereist opgeleid personeel en de klanten kunnen zichzelf niet helpen, wat de drempel tot aankoop groter maakt.”

Met Salajoe to go kan de consument een sla kiezen, die vervolgens door een grijparm wordt "geoogst". "Door de kasten zelf te bevoorraden, zorgen we ervoor dat er altijd precies de juiste hoeveelheid beschikbaar is in de winkel. Op die manier kan er geen overproductie zijn en kan verwelkte sla in de displays worden vermeden.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Jochen Haubner
Haubner Gemüsebau
Untere Stadtgasse 43a
90427 Nürnberg
Tel: 0911-9346868
Mail: info@salajoe.de 
Web: www.salajoetogo.de