Belang van goede voeding op hogere leeftijd neemt toe

Marleen Dommerholt onderzocht de flexibiliteit van het metabolisme van ouderen en bevond dat een goede voeding van groot belang was om de stofwisseling gezond te houden. Onder andere de werkzaamheid van voedingsinterventies die op hoge leeftijd werden gestart werden onderzocht bij verouderde muizen. 

Ouderen van vandaag zijn niet gezonder dan voorgaande generaties op dezelfde leeftijd. Onder andere minder lichamelijke inactiviteit en overmatige voedselinname verslechteren de gezondheid en versnellen de ouderdom. Meer dan 70% van de ouderen boven de 60 jaar lijdt aan minstens één chronische ziekte, zoals diabetes.

Voedingsinterventies zoals calorie- en eiwitbeperking bleken in het onderzoek bij de muizen een groot effect te hebben op de metabole gezondheid en flexibiliteit. Met name de glucose- en energiehuishouding van oude muizen kan worden verbeterd door voedingsinterventies.

Een vetrijk dieet bleek nog schadelijker voor oude muizen in vergelijking met jonge muizen, want het zorgde voor een sterke vermindering van metabole flexibiliteit, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van metabole ziekten.

Bron: UvG


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven