Tholen - Exoten worden steeds populairder voor de teelt in Duitsland en Europa. Consumenten krijgen steeds meer belangstelling voor de internationale keuken en dit wordt weerspiegeld in de vraag van de foodretail. Tegelijk bevordert de klimaatverandering de teelt van variëteiten die het mildere klimaat opzoeken. Bij Höfler Gemüse uit Knoblauchsland wordt daarom tegenwoordig gember geteeld, in de kas.
‟Er worden al enige tijd praktijkproeven met gember gedaan en wij onderhouden contacten met de onderzoeksinstelling die dat doet. Zo kwamen we erachter dat gember ook iets voor ons zou kunnen zijn,” zegt Peter Höfler.
De teeltruimte was al beschikbaar: ‟We hebben 3.000m² aan oudere kassen uit de jaren 1960 en 1980. Daar telen we in de wintermaanden rucola, vanaf maart leent het gebied zich voor de gemberteelt.”
Vorig jaar werd de eerste oogst verkocht
Terwijl gedroogde gember al een zekere positie op de markt heeft, is verse gember nog steeds een niche binnen een niche, aldus Höfler. ‟Nu komt het erop aan een goed afzetkanaal voor onze gember te vinden en dat is niet zo eenvoudig. We hebben een zekere stijging van de verkoop op de weekmarkten gezien, maar over het algemeen moeten we de consumenten nog steeds voorlichten. Gember is een topproduct, fris, aromatisch en gezond, dat is wat we willen overbrengen.” Als natuurlijk antibioticum en exotisch product van regionale teelt, past Frankische gember volledig in deze trend.
Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Höfler Gemüse
www.hoeflergemuese.de
peter.hoefler@hoeflergemuese.de