Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Heel Duitsland kijkt naar Neurenberg voor innovatie"

In de stedendriehoek tussen Neurenberg, Fürth en Erlangen ligt het Knoblauchsland, waarschijnlijk een van de meest innovatieve groententeeltgebieden van Duitsland. Hoewel de gespecialiseerde groententeelt in de regio op vele plaatsen reeds in de jaren zestig van de vorige eeuw is begonnen, is in Knoblauchsland met de komst van de derde generatie telersfamilies een geheel nieuwe dynamiek ontstaan.

Centraal in het Frankische streven naar innovatie staat Florian Wolz, sinds 2004 directeur van Franken-Gemüse Knoblauchsland, een afzetorganisatie die producten van meer dan 50 tuinbouwbedrijven levert aan regionale en nationale groot- en detailhandelaren.

Innovatie en het Knoblauchsland
‟Het Knoblauchsland wordt gekenmerkt door de vele familiebedrijven, met soms wel drie generaties telers. Zo vond rond de millenniumwisseling een ingrijpende verandering plaats van vollegrondsteelt op grote oppervlakten naar intensieve teelt in kassen, vertelt Wolz. "De eerste tien tuinbouwbedrijven zijn aan het begin van het millennium begonnen met de teelt van tomaten en komkommers in kassen, een trend die zich tot vandaag heeft doorgezet.”

Als gevolg van de ruimtelijke druk in het gebied tussen de drie steden moest de toegevoegde waarde in de afgelopen 20 jaar steeds verder worden verhoogd, omdat een uitbreiding van het areaal niet mogelijk was. ‟De telers in de regio hebben moed getoond en we hebben tuinders ondernemers zien worden.”

Van teelt op water tot saladeautomaten, tot exotische gewassen
Maar tomaten en komkommers aan het begin van het millennium waren natuurlijk niet genoeg. In 2012 was Fritz Boss de eerste teler van aardbeien op substraat in Beieren. Duitslands eerste volledig geautomatiseerde, slateelt op water werd in 2015 gecreëerd door Frankengemüse-teler Jochen Haubner. Duitslands eerste kas met meerlagenteelt staat bij de Neurenbergse kruidenteler Tanja Dworschak.

De vernieuwingen zullen in 2021 worden voortgezet: Meer telers willen aan het eind van het jaar hun eerste sla geteeld op water oogsten, er komen steeds meer automaten met verse sla in het stadsgebied van Neurenberg, een tweede seizoen verse knoflookgember en steeds modernere teelttechnologie zijn verdere toekomstgerichte ontwikkelingen in de stedendriehoek (meer hierover binnenkort op GroentenNieuws a.h.v. verhalen uit vakblad Primeur).

Dit alles dankzij de jonge generatie bedrijfsleiders, zegt Wolz: ‟Het teamwerk en de cohesie onder de jonge telers in de regio is iets heel bijzonders. Mensen inspireren en motiveren elkaar en het resultaat is een bijzondere dynamiek en een grote innovatiedrang.”

In de 17 jaar dat hij aan het roer van de afzetorganisatie staat, heeft Wolz het Knoblauchsland en de telers in de regio zich zien bewijzen op de moderne AGF-markt: ‟Nu willen we innovatief blijven en zo de toekomst veiligstellen. Het is leuk om te zien hoe de regio zich samen ontwikkelt.”

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Florian Wolz
Franken-Gemüse Knoblauchsland eG
www.franken-gemuese.de
info@franken-gemuese.de