Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noorse teler remixt eigen muziek en investeert in CO2 en LED

Het remixen van het liedje Tomatsangen is nog het kleinste project wat Lauvsnes Gartneri dit jaar heeft ondernomen. Uitbreiding van hun hybride ledsysteem bijvoorbeeld, of het opvangen van CO2 van buitenaf en dit in de kas brengen om de plantengroei te verbeteren, staan namelijk ook op de agenda. 

Lauvsnes Gartneri is een tomatenteler op het eiland Finnøy in het Noorse Ryfylke. De eigenaar is Jan Terje Vignes, teler van de vierde generatie. Met een oppervlakte van 30 hectare tomaten onder glas oogst het teeltbedrijf 1000 ton 'Juanita' tomaten per jaar.

Een aantal jaar geleden nam het bedrijf hun bekende liedje 'tomatsangen' op, en dit jaar maakten ze een remix. "Het was heel leuk om te doen en ook goed voor de teambuilding," zegt Jan Terje Vignes. "Maar het is ook nog eens goede PR."


Tomatsangen in de kas

Het remixen van het bedrijfslied is het kleinste nieuwe project dat de teler dit jaar heeft ondernomen. "Op dit moment gebruiken we HPS-lampen, maar dit jaar gaan we ons hybride ledsysteem uitbreiden, we hebben het al in één sectie geïnstalleerd en volgend najaar zullen we de volgende installeren. We belichten het hele jaar door vanwege het klimaat hier, dus het is de investering meer dan waard", vertelt Jan Terje. De Nederlandse ledleverancier Gavita zal het systeem leveren.

Nieuwe techniek
Het bedrijf heeft echter een nog gewaagdere stap gezet. Het is de eerste teler die gebruik maakt van de nieuwe techniek van GreenCap Solutions: het opvangen van CO2 van buiten en dit in de kas brengen om de plantengroei te verbeteren (meer daarover hier). "Met hun Environment Control System (ECS) wordt de kas gesloten om de CO2 binnen te houden, terwijl de lucht langzaam wordt gecirculeerd, voor een perfect uitgebalanceerde atmosfeer. Een relatief eenvoudige oplossing om 40% meer plantengroei te creëren zonder enige CO2-uitstoot. Bovendien verminderen we ons waterverbruik met tweederde," legt Jan Terje uit. 


Het Environment Control System van GreenCap Solutions (Foto: GreenCap Solutions)

De bedrijven kwamen elkaar bij toeval tegen: "Er zit niet ver van ons bedrijf een onderzoekscentrum voor tuinbouw. Ik ging al een tijd naar hun productdemonstraties en was overtuigd van de efficiëntie van hun nieuwe product. Het heeft zijn werking bewezen, dus we installeren het op 3 hectare van ons areaal. Verschillende bedrijven werken er nu mee, maar wij waren de eerste."

Duurzaamheid was voor Lauvsnes Gartneri het belangrijkste motief om de ECS aan te schaffen. "Al jarenlang gebruikten we groene elektriciteit. We gebruikten echter nog steeds Noordzee-gas en daar wilden we iets aan doen. Deze ECS is de soort benadering die we zochten: een beter systeem, georiënteerd op de toekomst, wat ons onafhankelijk maakt van fossiele brandstoffen."

Het gesloten systeem zal eind 2021 van start gaan, en het vastleggen van CO2 wordt volgende lente geïmplementeerd. 


Jan Terje Vignes met zijn vrouw Lisa Vignes en hun kinderen

Brede toepassing
Jan Terje is ervan overtuigd dat de technologie achter dit systeem ook zal werken voor andere telers. "Er is ten eerste een subsidie van de Noorse overheid beschikbaar om duurzame bedrijven te steunen. En daarnaast is er steeds meer vraag naar lokale, duurzame producten, waar telers op moeten zien in te spelen."

Lauvsnes Gartneri teelt zelf verschillende maten tomaten. "We zien ook een groeiende vraag naar onze speciale tomaten."


Lauvsnes Gartneri's bekendste tomaten: Juanitas

Jan Terje is trots dat hij zijn bedrijf, al vier generaties in de familie, naar een nieuw, CO2-neutraal niveau brengt. "We telen al tomaten sinds 1935, toen startte mijn overgrootvader het bedrijf. De toekomst is CO2-neutraal, dus ik ben trots dat ik ons erfgoed in die richting kan sturen."

Voor meer informatie:
Lauvsnes Gartneri
www.lgartneri.no

Publicatiedatum: