Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wilko Wisse krijgt verbindingsrol bij RVO

Tholen – Wilko Wisse is deze maand gestart als Adviseur glastuinbouw bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarmee maakt hij de stap van de (tomaten)praktijk naar de overheid.

Bij RVO merken ze de laatste tijd dat er steeds meer vraagstukken specifiek voor de glastuinbouw ontstaan. Daarom werd praktijkkennis gezocht bij iemand die ook over goede communicatieve vaardigheden beschikt. In Wilko werd die persoon gevonden.

De functie die Wilko bij RVO gaat bekleden is nieuw. Hij gaat onder andere een bijdrage leveren aan (energie)datacollectie en subsidieaanvragen, maar verder is het, zeker deze eerste weken, even afwachten waar het precies heen gaat, vertelt hij. “Er speelt met onder andere stikstof en CO2 veel op dit moment in de energietransitie. Onder druk van de maatschappij en de politiek krijgt RVO er veel nieuwe taken bij, vaak ook specifiek voor de glastuinbouw. Op eigen manier heeft die sector met de actuele ontwikkeling te maken in haar streven richting een, onder voorwaarden, klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2040.”

Samenwerking in ieders belang
Bij RVO is al veel praktijkkennis over de land- en tuinbouw en de glastuinbouw specifiek, maar toch werd er gezocht naar extra versterking ‘uit het veld’. “In mijn rol als adviseur ga ik meehelpen hele belangrijke programma’s uit te voeren. Zowel RVO, als uitvoerder in opdracht van overheden, als ondernemers moeten daar baat bij gaan hebben.” 

Nu bestaat regelmatig nog het beeld van overheid en praktijk die tegenover elkaar staan. “Soms is dat ook zo. Niet alle maatregelen pakken direct goed uit waardoor onvrede kan ontstaan. Toch kan er juist ook goed samengewerkt worden. En dat gebeurt ook al. Kijk bijvoorbeeld naar een project als Rainlevelr. Daarin werken overheid en bedrijfsleven in de regio Westland-Delfland goed samen om droge voeten te houden bij hevige regenval. Het is een voorbeeld van samenwerking in ieders belang waarvan er nog veel meer mogelijk zijn.”

Uitvoerder
Nadat hij op LinkedIn zijn nieuwe functie bekend maakte, regende het reacties. Nico van Ruiten van Greenport West-Holland en Dennis Medema van Glastuinbouw Nederland stippen desgevraagd in een korte reactie het belang van ‘het opbouwen van glastuinbouwexpertise op overheidsposities’ aan. De glastuinbouw heeft immers een ‘geheel eigen dynamiek’. Dennis: “Daarom blijft het belangrijk dat regelingen goed aansluiten op de praktijkbehoefte in de sector. Het helpt zeker dat Wilko vanuit de praktijk weet wat er speelt. En hoewel RVO geen beleid maakt, kan hij in zijn nieuwe rol allicht wel adviezen geven.”

Wilko geeft aan al veel succes wensen te hebben gekregen. En uitnodigingen om ‘een bakkie’ te komen doen. “Dat ga ik ook zeker doen. Toch moet ik wel een beetje op de rem trappen. Binnen RVO ben ik uiteindelijk slechts maar een klein radartje in het geheel.”

Dus aan de Opslag Duurzame Energie, een maatregelen ‘vanuit Den Haag’ waarover de glastuinbouw boos is, kun je niet direct iets doen? “Haha, nee, gelukkig snapt iedereen dat ook wel. De RVO is ‘slechts’ uitvoerder en geen beleidsmaker, al kunnen wij wel adviezen geven.

De ODE is zeker een voorbeeld van iets waar ondernemers momenteel tegenaan lopen, maar dat kunnen ook hele kleine dingen zijn. Bijvoorbeeld vragen over exporteren naar andere landen. Ook daar kan RVO bij helpen, in een faciliterende rol of als tussenpersoon om mensen in contact te brengen. Dat laatste hoop ik ook zeker voor glastuinbouwondernemers te kunnen doen. Ik heb immers al een aardig netwerk in het veld en ben daarmee goed toegankelijk.

Maar ook het eerst raadplegen van de website van RVO voor regelingen en andere zaken die RVO uitvoert kan al helpen. Daar zijn vaak ook al de relevante personen met dossierkennis te vinden voor eventuele vragen.”

Wilko benadrukt meermaals dat RVO meer is dan ‘alleen subsidies, subsidieregelingen en de Gecombineerde Opgave’. “Het heet niet voor niets Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ik zou ondernemers in de glastuinbouw dan ook willen oproepen gebruik van ons te maken. Er werken hier zoveel mensen met zoveel kennis, dat als ik of mijn collega’s hier iets niet weten, er altijd nog genoeg mensen zijn om die vraag wel bij neer te leggen.”


Wilko Wisse bij de aansluiting van Lugt Lisianthus als 25e Rainlevelr

Vooruitgang blijven boeken
Zelf zal Wilko de komende tijd naast de nodige kennismakings-gesprekken ook alvast een aantal dossiers bestuderen. Energie is daarin een veelvoorkomend thema. Wilko noemt de kas als energiebron, naar het gelijknamige actie- en innovatieprogramma dat al loopt. “Hier ben ik gelukkig al goed bekend mee vanwege mijn rol als voorzitter van de ondernemersgroep die adviezen gaf over onderzoek binnen Kas als Energiebron. Toch is het in alle gevallen goed te blijven kijken waarin wij als RVO kunnen helpen. Dat kan met subsidie, om de onrendabele top weg te nemen voor innovatieve ondernemers met nieuwe technieken, maar ook op andere manieren.

Zo denk ik dat er nog veel winst te boeken is op het gebied van CO2. Telers hebben daar behoefte aan, maar bij de buitenwereld is dat vaak maar slecht bekend. Daar ziet men CO2 tegenwoordig steeds vaker als iets vies, iets slechts, terwijl na afvang bij de industrie en schoonmaken het bijvoorbeeld in vloeibare vorm telers erg kan helpen om goede, gezonde bloemen, planten, groenten en fruit te telen. Goed beleid moet helpen dit ook in de toekomst te garanderen. En aan ons is het om daarbij te zorgen voor goed op de glastuinbouwpraktijk aansluitende regelingen.”

Aan technieken is er vaak geen gebrek en de sector is innovatief. Tegelijkertijd is er ook buiten de sector en in het buitenlands nog veel kennis te vinden die de glastuinbouw goed kan gebruiken, meent Wilko. “Naast faciliteren en communiceren zou ik daarom ook graag kruisbestuivingen willen (blijven) maken om met z’n allen vooruitgang te blijven boeken.”

Voor meer informatie:
Wilko Wisse
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
wilko.wisse@rvo.nl 
LinkedIn