Kersenteler Theo Vernooij:

"Door de aanschaf van een nieuwe machine kunnen we onze kersen optisch sorteren"

Tholen - Voor kersentelers Theo en Erik Vernooij uit Cothen ziet het kersenseizoen er minder vol uit dan vorig jaar. “Het is nogal wisselend dit jaar, de kersen zijn ook niet zo vol, door het slechte bloeiweer met veel regen, nachtvorst en hagelbuien is het allemaal wat minder geworden. Maar het verbaast mij wel dat we met zulk slecht bloeiweer alsnog zoveel kersen hebben.”

De vraag naar kersen is groot voor fruitteeltbedrijf Vernooij. “Er wordt heel veel navraag gedaan of de kersen al rijp zijn, er is een vlotte afzetmarkt, veel huisverkoop. Wat opvallend is dat die vraag naar kersen van Hollandse bodem vanuit de Hollandse supermarkten al jaren blijft stijgen.” De afzet heeft Theo via coöperatie Fruitmasters geregeld. Via hen wordt de retail zoals de Makro en de Plus bevoorraad.

Dit jaar gaan Theo en Erik ook met hun nieuwe sorteermachine starten. “Deze machine is van Unitec, die gaat dit jaar voor het eerst meedraaien op ons areaal van 17 hectare. Deze machine heeft een maximale capaciteit van 1000 kg per uur, ook zit er een optische sorteerder op waardoor door middel van camera’s de kersen worden uitgesorteerd op kwaliteit, kleur en maat. De machine is gekoppeld aan een Newtec inpaklijn waardoor het inpakken van punnets automatisch gaat." 

De rassen die Theo aanbiedt zijn onder andere de Burlat, Merchant, Samba, Karina, Regina, Kordia, en Areko. Ook telt hij een paar oud-Hollandse kersenrassen zoals de Maaikers en de Variks zwart kers. “Die zijn wat kleiner, maar zeker zo lekker als de grote kersen.”

Voor meer informatie:
Theo Vernooij
Fruitteeltbedrijf Theo Vernooij
Groenewoudseweg 18
3945 BC  Cothen
+31 (0)6-51894211
vernooij@dekersenhut.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven