Bas Groeneweg, PerfoTec: "Lagere kosten, CO2-uitstoot en voedselverspilling"

Nieuwe verpakkingstechniek maakt zeevracht van elk AGF-product mogelijk

Tholen - Zeevracht van Hollandse paprika's naar de Verenigde Staten, Mexicaanse asperges naar Europa en broccoli uit Australië naar Taiwan; tot voor kort werd het in de AGF-sector voor onmogelijk verklaard. Dankzij een nieuwe technologische innovatie is het echter aan de orde van de dag. PerfoTec ontwikkelde een speciale biologisch afbreekbare folie. Deze folie is van nature waterdampdoorlatend en in combinatie met de PerfoTec Laser perforatie, heeft het de juiste eigenschappen om de atmosfeer goed te controleren. "Ten opzichte van de eerdere fossiele standaardfolies zijn we van een verlenging van enkele dagen naar een 40% langere houdbaarheid gegaan. Dit levert de producenten een enorm kostenvoordeel op, maar resulteert ook in een aanzienlijke CO2-besparing in de hele keten", vertelt directeur Bas Groeneweg.


Rode paprika
Links: conventionele verpakking, 5% gewichtsverlies dag 18
Rechts: PerfoTec LinerBag en Laser Perforatie, 2% gewichtsverlies, dag 28

Het unieke aan PerfoTec is volgens Bas dat het bedrijf een totaalpakket levert op alle aspecten van Controlled Atmosphere (CA) en houdbaarheidsverlenging. "In de markt zijn er heel wat bedrijven die iets doen met ethyleen, begassing, folie of laserperforatie. Wij zijn het enige bedrijf ter wereld die alle aspecten combineert en beheerst. De combinatie van de bijzondere eigenschappen van het materiaal en de laserperforatie zorgen ervoor dat producten in slaaptoestand worden gebracht. Normaal treedt er dan 'zweetvorming' op wat resulteert in allerlei problemen met schimmels en bacteriën. Onze CA-liner bag voorkomt dit probleem."

Extra houdbaarheid van twee weken
"Hier is ongelofelijk veel voorbereiding en onderzoek aan vooraf gegaan. We hebben een database opgebouwd met ademhalingssnelheden per product, zowel op het gebied van bewerkte als onbewerkte AGF. Dit heeft ervoor gezorgd dat we in de hele keten een verantwoorde en duurzame zeevracht van groenten en fruit mogelijk maken. Met een extra houdbaarheid van soms wel vier weken kun je immers vrijwel de hele wereld bereiken. Ten opzichte van andere systemen kunnen we ook na aankomst de houdbaarheid in de PerfoTec LinerBag nog twee weken verlengen. Nog altijd zijn we niet uitontwikkeld, maar we hebben wel een product waarmee de hele keten een verduurzaming kan realiseren."


Groene asperges
Links: Conventionele verpakking, luchtvracht, dag 13
Rechts: PerfoTec LinerBag en Laser Perforatie, zeevracht, dag 33

"We hebben het afgelopen jaar onder meer behoorlijk wat LinerBags verkocht aan Nederlandse paprikatelers, die door middel van onze verpakking een zeevracht van 25 dagen kunnen overbruggen, wat ideaal is voor de export naar Noord-Amerika. Natuurlijk moet het prijsniveau interessant zijn voor de export naar verre bestemmingen, maar we hebben in elk geval aangetoond dat de kwaliteit van het product na aankomst identiek is aan luchtvracht. Dat levert de sector een enorm kostenvoordeel op. Ook voor producten als prei en spruiten, die voorheen via luchtvracht werden verstuurd, hebben we nu een kostenbesparende oplossing."

Bewezen technologie
"In feite gelden de voordelen voor alle AGF-producten," vertelt Bas. "Alleen trostomaten vormen hierop nog een uitzondering. Hierbij zien we dat er een kleine schimmel op de tros kan ontstaan en die problemen hebben we nog niet getackeld, maar voor alle andere AGF-producten hebben we een bewezen technologie! Iedereen wil eerst met eigen ogen zien of de techniek werkt bij hun eigen product. En terecht, er zijn in de loop der jaren zoveel houdbaarheidstechnieken op de markt gekomen en weer verdwenen, dat men eerst wil vaststellen of het klopt. Daarom bieden we gebruikers een laagdrempelig validatietraject aan, zodat ze met eigen ogen de effecten kunnen zien."

"We zijn vorig jaar door Corona voornamelijk op onze thuismarkt Nederland gestart, maar ook im- en exporteurs in de Verenigd Staten, Zuid-Amerika en Australië tonen al veel interesse", vertelt Bas. Hij heeft voldoende capaciteit om snel uit te leveren. "Iedereen kan met een levertijd van 4 tot 8 weken de PerfoTec LinerBags in de gewenste aantallen bestellen. We zijn hiervoor een samenwerking gestart met Oerlemans Plastic. Wij leveren de laserperforatiemachine en uitgebreide kennis rond de respiratie (gasdoorlaatbaarheid) van de producten en we hebben de grote productievolumes van de liner bags ondergebracht bij Oerlemans Packaging, dat de verpakkingsfolie produceert volgens de juiste functionele eigenschappen zoals dikte en samenstelling van het materiaal. Zo zijn we in staat om superefficiënt grote volumes te leveren."

CO2-besparing
"En het mes snijdt aan twee kanten. Zowel zee- als luchtvracht van groenten en fruit gaat vaak gepaard met kwaliteitsproblemen bij aankomst. Uitvalpercentages tussen de 5 en 20% zijn heel gebruikelijk. Vaak heeft het als resultaat dat afkeur leidt tot stress en dure inkoop, omdat in alle paniek extra product moet worden geregeld. Tegelijkertijd zie je die kosten vaak niet vertaald worden in de jaarrekening van bedrijven, omdat het wordt afgeboekt als verlaging van de inkoopprijs. Maar ook de CO2-uitstoot van deze uitval is onnodig, denk alleen maar aan de handelingen die er voor de oogst aan vooraf zijn gegaan. Je ziet nu dat multinationals aangepakt worden op hun CO2-gebruik. Ik verwacht dat die vraag uiteindelijk ook bij andere bedrijven terecht gaat komen, waaronder de AGF-sector."


Elsanta-aardbei
Links: Clamshell verpakking, dag 8
Rechts: PerfoTec C+ Film topseal en Laser Perforatie, dag 8

Een nieuwe optie die PerfoTec ontwikkeld heeft is voor de topsealverpakkingen, die de laatste jaren in opmars zijn in het retailkanaal. "Van veel producten die getopseald worden is de beschermende atmosfeer aan het einde van de houdbaarheidstermijn vaak niet in orde. In samenwerking met het Israëlische bedrijf TIPA hebben we nu een topseal ontwikkeld met dezelfde functie als onze liner bags, zodat de producten langer goed blijven. Het zorgt voor een langere houdbaarheid en versheid, wat resulteert in minder kwaliteitsverlies, dus minder voedselverspilling en een kostenbesparing voor producenten en retailers."

O2Control
Voor met name snijderijen ontwikkelde PerfoTec het gasflush systeem O2Control met een gepatenteerde gasbuis dat kan worden toegepast op alle typen verpakkingsmachines. "Voor verwerkers van bijvoorbeeld ijsbergsla en Romaine voor fastfoodketens is dit een uitkomst. Wij zorgen dat elke verpakking exact het juiste percentage zuurstof meekrijgt, waarmee we verkleuring tegengaan. Voordeel is dat het systeem ook nog eens bijdraagt om de verpakkingssnelheid te verhogen. Inmiddels werken we hiervoor samen met een aantal leveranciers van verticale verpakkingsmachines en traysealers. Zij zien het als verlengstuk van hun apparatuur en een extra kwaliteitsborging voor hun klanten."


Gesneden ijsbergsla
Links: Standaard begassingsmethode, dag 10
Rechts: PerfoTec O2Control, dag 10

Gaat de retail uiteindelijk een dergelijke houdbaarheidsverlengende oplossing eisen van haar leveranciers? "Wij hebben in het Verenigd Koninkrijk daar al wel een voorbeeld van gezien, maar als iets opgelegd wordt heeft het vaak iets negatiefs in zich. Wij hebben liever dat producenten zelf inzien dat ze er niet omheen kunnen. Natuurlijk zijn er in sommige gevallen extra kosten aan verbonden, maar het is goed om te zien dat retailers en hun leveranciers inzien dat dit ruimschoots wordt gecompenseerd door minder derving en betere klanttevredenheid. De CO2-uitstoot wordt hiermee door de hele keten verminderd. Onze verwachting is dan ook eerder dat de sector deze nieuwe technieken als een vanzelfsprekendheid gaat zien", besluit Bas ambitieus.

Voor meer informatie:
Bas Groeneweg
PerfoTec
Klompenmakersweg 16
3449 JB Woerden
+31 (0)297 25 55 54
info@perfotec.com 
www.perfotec.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven