Groenteburger is beste maatjes met de AGF-speciaalzaak

Tholen - Klop je met een groenteburger nu het beste aan bij een AGF-speciaalzaak of bij een slager? Marjolijn Balk koos voor de ouderwetse groentewinkel van Ted van der Maat in Voorhout. Er ontstond een klik en samen stapten ze door naar andere AGF-zaken en horeca. Onlangs schaalde ze verder op en worden de To Maat burgers geproduceerd en verkocht in samenwerking met groothandel Van der Mey Groenten en Fruit. Ook slagers nemen het steeds vaker op in het assortiment.


Marjolijn Balk

Marjolijn ontwikkelde de groenteburgers vanuit haar eigen behoefte naar een goed alternatief voor bestaande vleesvervangers op de markt. Die zijn zowel qua voedingswaarde ‘vlees noch vis’, vindt ze. Gezien haar achtergrond als voedingsdeskundige ontwikkelde ze een product met voldoende eiwitten, zonder onnodige smaakmakers en houdbaarheidsstoffen (clean label). Het mocht ook niet die frikandelachtige structuur hebben. “Ik heb een dochter die snel groeit en heel actief is. Zij is vegetarisch en ik wil zeker weten dat zij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Om het eiwitgehalte mooi op peil te krijgen gebruik ik Europees haver. Daarnaast zijn groenten de basis. Deze worden veel te weinig gegeven. Tijdens mijn opleiding kregen we al het advies om overal groenten tussen, in, bij en door te doen.” 

Na een succesvolle start bij Ted van der Maat werden andere AGF-specialisten ook enthousiast gemaakt voor de groenteburgers.  "We krijgen heel veel positieve reacties van groentewinkels”, vertelt Marjolijn. Bij slagers klopt ze ook aan. Waren die in het begin nog niet te porren. “We verkopen hier vlees, geen groenten” kreeg Marjolijn vaak te horen, tegenwoordig hebben veel slagers een vega-hoekje in de vitrine. “Het is wel zo dat het slagers het echt als bijproduct aanbieden, alleen als klanten erom vragen. Bij groentewinkels kunnen de burgers veel harder lopen.”Inmiddels is het aantal verkooppunten flink uitgebreid. Inmiddels zijn To Maat groenteburgers bij 60 tot 70 speciaalzaken verkrijgbaar. Voor de productie en verkoop is Marjolijn een samenwerking aangegaan met groothandel Van der Mey in Rijnsburg.

To Maat groenteburgers zijn ontwikkeld in de bollenstreek wat in de communicatie nog eens wordt benadrukt. De burgers hebben een bloemvorm en zijn kleurrijk. “Het is een echt streekproduct, gemaakt van groenten van lokale telers”, besluit Marjolijn.

Tijdens de verkopen heeft Marlijn hele leuke gesprekken met klanten. Ze verwerkte het in dit artikel.

Beeldmateriaal van To Maat

Voor meer informatie:
Marjolijn Balk
To Maat
Vinkenweg 50b
2231 NT Rijnsburg
+31 (0)71 401 3203
info@groenteburgers.eu
www.groenteburgers.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven