Netbeheerder anticipeert op zonsverduistering 10 juni

Op 10 juni is er een gedeeltelijke zonsverduistering in Duitsland en Nederland. Door de gedeeltelijke bedekking van de zon zal minder zonne-energie worden opgewekt. Om ervoor te zorgen dat het net desondanks stabiel blijft, bereidt TenneT zich samen met verschillende partners voor op het natuurverschijnsel.

Zo is er extra balanceringsvermogen ingekocht om te anticiperen op minder levering door zonnepanelen tijdens de gedeeltelijke zonsverduistering die in Nederland tussen 11:20 en 13:40 uur wordt verwacht.

Meer zonnepanelen
TenneT verwacht dat tijdens de verduistering tot 4 GW minder stroom zal worden opgewekt in Duitsland en 0,8 GW minder in Nederland, terwijl het stroomverbruik constant blijft. Om het net stabiel te houden, zal elektriciteit uit andere bronnen de lagere opwek uit zonne-energie moeten compenseren.

Tijdens de laatste zonsverduistering in 2015 was het verduisterde deel van de zon en daarmee het effect op de opwekking van energie uit zon in Duitsland groter: er werd ongeveer 17 procent minder opgewekt.

In 2021 is het effect zwakker, hoewel er in de afgelopen 6 jaar een toename van het aantal zonne-energie installaties is geweest van ongeveer 40 GW (2015) tot 51 GW (2021). In Nederland waren er slechts installaties van ongeveer 1 GW in 2015, maar er is een aanzienlijke toevoeging tot nu ongeveer 11 GW. Daarom was de vermindering van de opwekking uit zon als gevolg van de eclips in 2015 ongeveer een factor 2 minder dan dit jaar.

Bron: TenneT

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven