Licht herstel Mexicaanse tomatenoogst in het vooruitzicht

Er ligt een licht herstel in het verschiet voor de Mexicaanse tomatenoogst ten opzichte van vorig jaar, vooral dankzij stabieler weer en voldoende regen in Sinaloa, de staat waar de tomatenteelt het sterkst staat. Dat blijkt uit een USDA-rapport. Toch kan men nog geen precieze raming doen over de uiteindelijke totale opbrengst in het land en dat heeft veel te maken met de aanhoudende droogte in vele gebieden.

Wat wel zeker is, is dat er areaaluitbreiding heeft plaatsgevonden vanwege een drietal gunstige factoren: de heropening van de horeca in de Verenigde Staten en Mexico, een grotere mate aan zekerheid voor de telers door de onlangs heronderhandelde Tomato Suspension Agreement tussen de VS en Mexico en de goede exportprijzen. De beschermde teelt blijft uitbreiden, omdat het garant staat voor hogere opbrengsten en kwaliteit.

Een groot deel van het land heeft sinds september 2020 in meerdere of mindere mate te lijden onder droogte. Hoewel de waterbekkens in Sinaloa momenteel slechts voor 10 procent gevuld zijn, zal het waterniveau naar verwachting gestaag toenemen vanaf de start van het regenseizoen in de maand juli. Volgens de Mexicaanse Informatiedienst voor Landbouw, Voedsel en Visserij (SIAP) bedroeg de totale opbrengst vorig jaar 3,24 miljoen ton, hoewel ook die gegevens nog niet definitief zijn.

Meer dan de helft (53%) van de Mexicaanse tomatenteelt concentreerde zich in 2020 in 6 van de 32 staten. In Querétaro, Coahuila, Nuevo León en Puebla werden de hoogste gemiddelde opbrengsten behaald dankzij investeringen in de kasteelt en irrigatiesystemen.

Klik hier om het volledige USDA-rapport te bekijken.

Bron: fas.usda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven