Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CO2 via vulkanisch kleimineraal de kas in

"Kort samengevat slaan we CO2 uit de buitenlucht op, en laten deze dan vrij in de kas. Omdat de kas gesloten blijft, is alle CO2 beschikbaar voor plantgroei. Met deze nieuwe technologie vindt er geen uitstoot plaats in de omgeving en is de oplossing dus 100% klimaatneutraal," zegt Jarle Skjæveland van GreenCap Solutions. Het bedrijf heeft onlangs hun product op de markt gebracht, en inmiddels werken ze aan verschillende projecten in Noorwegen en daarbuiten.

"Ons uiteindelijke doel is om de tuinbouwsector onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen en tegelijkertijd de opbrengst te vergroten," zegt Jarle. Dit ambitieuze doel is de belangrijkste reden achter hun product: een klimaatsysteem dat planten in een kas voorziet van CO2 uit de buitenlucht. Daarnaast wordt gecondenseerd water hergebruikt, waardoor de kosten voor telers nog verder omlaag gebracht worden.

Het technische team van GreenCap Solutions combineert kennis uit de olie- en gasindustrie met de glastuinbouw. In de afgelopen vier jaar hebben ze de technologie om CO2 op te vangen ontwikkelt. Vorig jaar zijn ze een samenwerking begonnen met het eerste kasteeltbedrijf om de techniek toe te passen: Lauvsnes Gartneri, een tomatenkas in Finnøy, Noorwegen. Het tweede project van dit jaar vindt plaats bij een Noorse komkommerteler.

Zeolieten: een beproefde methode
Voor de opvang van CO2-moleculen gebruikt het bedrijf zeolieten, een poreus mineraal dat grote hoeveelheden gas kan absorberen. Deze natuurlijke grondstof wordt ook industrieel geproduceerd. "Het gebruik van zeolieten voor het opvangen van CO2 is geen nieuwe techniek. Het werd in de jaren 60 al gebruikt voor industriële toepassingen. Onze uitvinding zit hem in het gebruik van energie en de opslag van CO2 voor de toepassing binnen de glastuinbouw, in combinatie met klimaatbeheersing binnen de kas," legt Jarle uit.

Binnen de kas wordt de CO2 door een constante luchtstroom getransporteerd. "Als de kas op een zonnige dag gesloten is, kan de temperatuur te hoog worden. Daarom hebben we een luchtcirculatiesysteem die de lucht elke 10 minuten in beweging brengt. Luchtslangen onder de planten produceren een constante luchtstroom met lage snelheid. Op deze manier kunnen we de temperatuur in de kas op een comfortabele 24°C houden, zelfs in een warme regio," zegt Jarle.

Vertical farming in Saoedi-Arabië
Deze temperatuurregulatie komt extra goed van pas bij het nieuwe project dat onlangs is gestart in Saoedi-Arabië. Dit keer niet in een kas maar in een vertical farm waar sla wordt geteeld op acht lagen. "Toen we een paar maanden geleden een bezoek brachten aan Saoedi-Arabië ontmoetten we mensen die sceptisch tegenover onze technologie stonden vanwege het warme klimaat daar. Met dit nieuwe project bewijzen we dat onze techniek werkt, niet alleen voor verschillende gewassen in verschillende teeltsystemen, maar ook in verschillende klimaten. Daarnaast hebben we het voordeel dat we beter gebruik kunnen maken van zonne-energie en van de natuurlijke hulpbronnen die al aanwezig zijn."

In veel Europese landen gebruiken telers een WKK waaruit ze al extra CO2 halen. Maar volgens Jarle kunnen deze systemen eenvoudig met elkaar gecombineerd worden. "Onze techniek is tweeledig: of we vervangen de huidige bron van CO2 of we voegen deze toe aan een gesloten teeltomgeving. Beide zijn goede opties, maar met ons systeem kunnen telers het gebruik van fossiele brandstoffen volledig stopzetten en nog altijd profiteren van de CO2 voor hun planten. Daarnaast hebben veel landen de extra warmte uit een WKK niet nodig, of niet het hele jaar door. In dat geval is het werken met een WKK niet kosteneffectief."

Binnen de glastuinbouw alleen al kan het klimaatbeheersingssysteem van GreenCap op veel verschillende manieren worden toegepast. Het bedrijf onderzoekt al andere mogelijke toepassingen voor hun techniek waarbij CO2 wordt opgevangen. "CO2 wordt ook in andere sectoren gebruikt en daarom onderzoeken we andere mogelijkheden, zoals bedrijven die hun eigen CO2-uitstoot opvangen. Maar de glastuinbouw is zo'n uitgebreide en snelgroeiende sector dat het essentieel is voor de gehele voedselproductie wereldwijd om uitstootvrij te worden. Dat is waar we naartoe werken."

Voor meer informatie:
GreenCap Solutions 
www.greencap-solutions.com 

Publicatiedatum: