Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Astrid Meewisse (Food Compass):

"Meer data geeft meer inzicht in voedselveiligheid"

Vandaag, maandag 7 juni, is het World Food Safety Day. In aanloop naar deze dag interviewde GroentenFruit Huis medewerkers in de AGF-sector die zich dagelijks inzetten voor waarborging van voedselveiligheid van groenten en fruit. Vandaag vertelt Astrid Meewisse (Food Compass) over haar kijk op voedselveiligheid & kwaliteit in de groenten- en fruitsector: "Analyses dragen bij aan inzichten binnen het bedrijf en dankzij de bundeling van analyses kan Food Compass een goed beeld geven voor de hele groenten- en fruitsector. Maar wat veel belangrijker is, is dat je met z'n allen aan de voedselveiligheid moet (blijven) werken."

Even voorstellen… Astrid: Wie ben je en wat is je functie binnen Food Compass?
"Mijn naam is Astrid Meewisse en ik ben sinds 2017 coördinator bij Stichting Food Compass. Food Compass heeft als doel om de voedselveiligheid van verse, onbewerkte groenten en fruit te bevorderen. We richten ons met name op onderwerpen zoals residumonitoring, microbiologie en contaminanten. Onze (onafhankelijke) data en kennis wordt ingezet in voedselveiligheidsvraagstukken, onderzoeksprogramma's en discussies in wet- en regelgeving. We voelen ons dan ook zeer betrokken bij World Food Safety Day. Leuk dat er internationaal aandacht wordt gevraagd voor voedselveiligheid. Daar zijn wij, samen met GroentenFruit Huis, namelijk elke dag mee bezig."

"Binnen Food Compass houd ik me bezig met de inhoud van de programma's. Denk hierbij aan risico- en data-analyses en de betrokkenheid bij onderzoeksprogramma's waarin we samenwerken met verschillende partijen in de keten. Daarnaast doe ik ook een deel van het operationele werk, zoals het beantwoorden van vragen van onze deelnemers. De communicatie richting onze deelnemers is ook onderdeel van mijn werk. Middels e-mails, onze nieuwsbrief, deelnemersbijeenkomsten en webinars proberen we zo goed mogelijk voedselveiligheidsdata en -kennis te delen met onze deelnemers. Het coronavirus heeft ons laten zien dat het mogelijk is om op een andere manier kennis te delen. Zo was het organiseren van een webinar nieuw voor mij. Ook merk ik dat het, door de online mogelijkheden, makkelijker is om met mensen af te spreken om informatie te delen en in onderzoeksprojecten samen te werken."

"Samen met mijn collega's Ria Hermsen en Robert Bakker is het team van Food Compass compleet. Ria is voornamelijk verantwoordelijk voor het operationele deel, zoals de planning en financiën en ze is eerste aanspreekpunt van de stichting. Robert houdt zich met name bezig met het project gericht op uitbreiding van de Early Warning and Response (EWRS) database. Hierin kunnen deelnemers hun bedrijfseigen residudata delen. Dit is een belangrijk project voor Food Compass. Hoe meer data we hebben, hoe beter we als Food Compass ons werk kunnen doen. Én hoe meer inzichten we hebben voor de sector. We roepen daarom alle deelnemers op om hun bedrijfseigen data (anoniem) te delen in EWRS."

Wat maakt het werk rondom voedselveiligheid & kwaliteit in de groenten- en fruitsector zo leuk?
"Wat ik merk is dat er bereidheid is voor het delen van kennis en ervaringen binnen de sector. Dat maakt het werk wat wij doen ook heel leuk. Doordat Food Compass een onafhankelijke stichting is, is het werk ook heel divers. Geen partij, product én bedrijf is hetzelfde. Als we bij een bedrijf waardevolle informatie verzamelen, kunnen we makkelijker anoniem de ervaring en data delen, waarmee je kennisverspreiding in de sector kunt bewerkstelligen. Denk daarbij ook aan de resultaten uit het microbiologische onderzoeksprogramma. Doordat we sinds 2013 onafhankelijk monsters hebben verzameld, heeft Food Compass echt een unieke database. Met deze data verkrijgen we inzichten van mogelijke risico's en kunnen we samen met de sector op basis daarvan kijken hoe deze risico's beheerst kunnen worden. Ik denk dat we het werk van de kwaliteitsmanager ook leuker maken door samen informatie en kennis te delen. Niet alleen met je eigen producten en organisatie bezig zijn, maar ook leren van andere en sparren als dat nodig is. En dat gebeurt in de sector ook regelmatig."

"Samenwerking is voor mij ook belangrijk. Food Compass werkt nauw samen met GroentenFruit Huis. Wij hebben de onafhankelijke positie en data, GroentenFruit Huis heeft de specialisten in huis die meer op de (wettelijke) inhoud zitten en lobbyen in zowel Den Haag als Brussel. Ook zijn we, samen met GroentenFruit Huis, onderdeel van een groot netwerk. Van ministeries en NVWA tot andere sectoren. Als je zelf een keer iets niet weet, ken je altijd wel iemand die het wel weet. Zo leer ik ook nog elke dag weer bij!"

Hoe kijk jij naar de voedselveiligheidscultuur in de sector?
"Analyses dragen bij aan inzichten binnen het bedrijf. Maar wat veel belangrijker is, is dat je met z'n alle aan de voedselveiligheid moet (blijven) werken. Iedere partner in de keten is daar verantwoordelijk voor, hetzelfde geldt voor iedere medewerker binnen een bedrijf. Als medewerkers hun handen niet wassen, machines niet goed schoonmaken etc., dan kan je blijven testen, maar die test en de uitkomst gaan het probleem niet oplossen."

"Het gaat niet alleen om papierwerk, maar om wat mensen doen om voedselveiligheid te waarborgen. Volgens mij realiseren we ons dit als sector ook. Ik geloof erin dat Food Compass de sector hierbij kan helpen, maar het is aan de bedrijven zelf om hiermee aan de slag te gaan."

Wil je nog iets meegeven aan de lezers over voedselveiligheid & kwaliteit?
"Wat ik de lezer wil meegeven? Dat we in mijn ogen het als groente- en fruitsector eigenlijk gewoon heel goed doen m.b.t. voedselveiligheid & kwaliteit. Ik vind het fijn dat Food Compass daar een belangrijke rol in speelt. Dit was eerder ook te lezen in een artikel 'Food Compass speelt een belangrijke rol in het tijdig signaleren van voedselveiligheidsrisico’s' na onze deelnemersbijeenkomst in april 2021. In dit artikel is te lezen hoe de NVWA en het Voedingscentrum tegen Food Compass aankijken. Daar kunnen we alleen maar heel trots op zijn."

"Wilt u ook toegang tot de EWRS databank? Of toegang krijgen tot de kennisbank van Food Compass? Kijk voor meer informatie over Food Compass op de website of neem contact op via info@foodcompass.nl."


GroentenFruit Huis schenkt aandacht aan World Food Safety Day
In aanloop naar en op World Food Safety Day (7 juni 2021) zet GroentenFruit Huis de kwaliteitsmanager en het vak in het zonnetje. Naast de interviews met Daan van Empel & Nicolette Quaedvlieg, David-Jan van Dijk en Astrid, organiseert GroentenFruit Huis vanmiddag (14.00 - 16.00 uur) het webinar 'Kwaliteitsmanager is de spil in een goede voedselveiligheidscultuur'. GroentenFruit Huis nodigt alle medewerkers van haar leden, die meer willen weten over de voedselveiligheidscultuur binnen de organisatie en de rol van de kwaliteitsmanager daarin, om deel te nemen aan het webinar.

Publicatiedatum: