Groenten worden fluorescerend bij stress

Een team van onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem heeft een gen voor een fluorescerend eiwit (roGFP2) in een aardappelplant geïntroduceerd dat gevoelig is voor de chemische moleculen van stress en de plant zelf via genetica (dus) in een sensor verandert.

Op het moment dat de planten worden blootgesteld aan stressfactoren als koude temperaturen of een gebrek aan water, geven deze antioxidante chemische moleculen af als glutathion, om de vrije radicalen te neutraliseren. Dankzij het werk van de onderzoekers worden de planten onder stress die deze reactieve moleculen produceren fluorescerend. Deze fluorescentie, niet zichtbaar voor het blote oog, is waarneembaar met een speciale camera.

Het eerder kunnen detecteren van het waterstressniveau van planten zou kunnen helpen bij het beperken van de oogstverliezen, bij het besparen en het gebruik van fytosanitaire producten terug te dringen. "Voor telers kan het ontvangen van een vroeg waarschuwingssignaal dat het niet goed met de planten gaat, ervoor zorgen dat ze tijdig passende maatregelen kunnen treffen om eventuele verliezen te voorkomen en voedselbronnen te beschermen", legt Shilo Rosenwaser uit, leider van het onderzoek dat is gepubliceerd in Plant Physiology.


Aardappel onder normale omstandigheden (links), aardappel onder stressvolle omstandigheden (rechts) © Shilo Rosenwasser, Hebreeuws Univers

Een oplossing wordt momenteel door InnerPlant, een start-up voor tomaten, gecommercialiseerd. De in het kader van de oplossing gebruikte tomaat zal voor elk type stress een andere kleur produceren (afhankelijk van de gebruikte eiwitten), net zoals de InnerTomato die in mei 2021 is gelanceerd.

Nog een voordeel: deze ontwikkeling kan ook helpen bij het vroegtijdig opsporen van infecties. “We kunnen de aardappelverliezen  verminderen als we de schimmels op de diverse velden kunnen identificeren en vervolgens kunnen verwijderen. Als we de eerste tekenen van een infectie missen, verspreidt de schimmel zich naar de andere aardappelen en blijven de verliezen binnen de hele toeleveringsketen toenemen,” legt Shely Aronov, oprichter van InnerPlant, uit.

Hoewel een aantal bedrijven al microsensoren hebben ontwikkeld om de staat van de gewassen in realtime of de verdampingsniveaus te kunnen volgen, is het in dit geval de plant zelf die als sensor dient. “We hebben uitstekende biosensortools voor planten in laboratoria. Nu moeten we deze technologie echter nog naar de velden brengen,” vertelt Shely.

Bron: futura-sciences.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven