Protestacties Franse bio-telers tegen minder subsidies in nieuwe GLB

Franse bio-telers zijn op 2 juni in Parijs de straat opgegaan om hun ongenoegen te uiten over de bepalingen omtrent het biologische teeltmodel in de herziene tekst van het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) en om "een nieuw Europees landbouw- en voedselpact" voor te stellen.

Het was al de tweede protestactie waartoe de vakbonden Confédération paysanne en Fédération Nationale du Bio hadden opgeroepen. Eind mei waren telers al eens samengekomen voor de gebouwen van het hoofdkantoor van de dienst voor arbeids-bemiddeling Pôle Emploi.

Beide vakbonden vroegen om een onderhoud met de ministers van Landbouw en Milieu.

Meer bioteeltbedrijven, minder steun
Het ministerie van Landbouw onder leiding van Julien Denormandie heeft een steunpakket van € 340 miljoen klaarliggen voor de oprichting van biologische teeltbedrijven zodat het aandeel bio in het totale land- en tuinbouwareaal in Frankrijk tegen 2027 op 18% kan uitkomen. Maar tegelijkertijd, zo stellen de vakbonden, is de regering van plan de steun voor de reeds bestaande biologische teeltbedrijven af te bouwen.

Sinds 2014 ontvangen Franse biotelers een gemiddelde onderhoudssteun (MAB) van 122 euro/ha/jaar en een groenbetaling van 80 euro/ha/jaar.

Op 21 mei 2021 deelde het Franse ministerie van Landbouw mee dat deze subsidies in het kader van het GLB echter zouden worden vervangen door een steun van 70 euro/ha/jaar, op hetzelfde niveau als de steun die wordt toegekend aan telers die zich houden aan de teeltpraktijken zoals opgenomen in de HVE-certificering (Hoge Milieuwaarde).

"Wie heeft gekozen voor een teeltmodel zonder gewasbeschermingsmiddelen of synthetische meststoffen en voor teeltmethodes die de biodiversiteit, het klimaat en de gezondheid elke dag in ere houden en verbeteren, zal gemiddeld 132 euro/ha/jaar verliezen. Dat is 66% van de huidige subsidies", klagen beide vakbonden aan.

Bron: interempresas.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven