Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Keurmeesters Naktuinbouw dealen goed met operationele gevolgen Brexit"

De Brexit bracht in de aanloopfase vooral veel onzekerheid met zich mee. Diverse data die steeds niet doorgingen, regels en afspraken die onduidelijk bleven. Samen met de bedrijven is het Naktuinbouw naar eigen zeggen echter goed gelukt zich voor te bereiden op deze grote klus.

“We probeerden de impact zo goed mogelijk in beeld te krijgen”, vertelt Edwin Egthuijsen, manager team FZI (Fytosanitaire Zendingsinspecties). “Om hoeveel bedrijven gaat het, om hoeveel zendingen? We kregen veel informatie van bedrijven wat ons hielp om in te schatten hoeveel inspecties we konden verwachten. Het aantal inspecties begin dit jaar verdubbelden zich ruim ten opzichte van 2020. Alleen al dit jaar namen we 10 nieuwe keurmeesters in dienst waardoor we nu met 55 keurmeesters zijn die de inspecties uitvoeren.”

Werken met e-CertNL
Edwin vertelt verder: “Het programma van de overheid waarin bedrijven exportinspecties aanvragen is niet voor iedereen gesneden koek. Bedrijven die eerst nog niet exporteerden naar derde landen gaven we trainingen om met het systeem te leren werken. Ook onze helpdesk breidden we uit om de vele vragen te kunnen beantwoorden. De sector ervaart de hulp vanuit de helpdesk als heel positief. Bedrijven die e-CertNL gebruiken, kunnen zich ook aanmelden voor een SMS-melding als het systeem van de overheid er tijdelijk uit ligt. Ze krijgen dan ook een melding als de storing is verholpen.”

Zeer tevreden
Veel flexibiliteit was nodig van keurmeesters die er extra werk bijkregen omdat bijvoorbeeld nieuwe keurmeesters nog niet waren ingewerkt. Maar ook van collega’s die bedrijven hielpen bij het aanvraagproces en van bedrijven zelf om eventuele inspecties te verplaatsen als dat nodig was. Edwin besluit: “We zijn trots op hoe we in overleg met het ministerie van LNV, NVWA, de brancheorganisaties en vele bedrijven deze klus tot zover hebben geklaard!”

Bron & foto: Naktuinbouw

Publicatiedatum: