Resultaten enquête gewasgroep Aardbei

Wittevlieg, Phytophthora en meeldauw grootste knelpunten plantgezondheid aardbei

Glastuinbouw Nederland is in maart gestart met een digitale enquête voor de gewasgroep Aardbei, waarin alle relevante thema’s zijn meegenomen. Dat heeft inmiddels genoeg reacties opgeleverd met bruikbare informatie voor de keuzes bij onderzoek en prioriteiten in de lobby.
 
In totaal zijn er 46 enquêtes ingevuld. Opvallend en positief is dat juist ook veel aardbeientelers die minder bestuurlijk zijn betrokken via een regionale werkgroep of LC hebben gereageerd.
Uit de reacties blijkt dat 35 bedrijven aardbeien onder glas telen. Bij 27 van de 46 staat het gewas op stellingen met kleine kapjes en bij 18 op een stelling met grote kap of tunnelkas. 9 ondernemers gaven aan dat zij in de vollegrond onbeschermd telen en 4 in de vollegrond met bescherming, zoals wandeltunnels. Er hebben ook 3 bedrijven gereageerd met eigen plantopkweek.

De meest genoemde knelpunten rondom plantgezondheid zijn met grote meerderheid wittevlieg, Phytophthora en meeldauw. Daarnaast vormen pestalotiopsis, trips, spint, Suzuki fruitvlieg en aardbeibloesemkever vaak een probleem. Een enkele keer worden Erwinia, dwerggroei, wantsen, muizen, engerlinen, oorwormen en Duponchelia als knelpunt genoemd.

Lees hier verder op Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven