Chilenen ontwikkelen modulaire farms met twee aparte teeltruimtes

Met als doel de uitdagingen in de agrarische sector in Chili te overwinnen, besloten de vier partners en oprichters van UrbanaGrow een nieuwe oplossing te introduceren. UrbanaGrow, een startup gevestigd in Santiago, Chili, ontwikkelde een nieuw modulair model farm, met de mogelijkheid van twee aparte teeltuimtes. Deze scheiding maakt twee verschillende teeltomgevingen voor groenten mogelijk.

Aparte teeltkamers
"Onze belangrijkste motivaties bij het ontwerpen waren dat het systeem goed moet zijn voor de gewassen, en dat het overal in moet kunnen passen", zegt Eduardo Vasquez van UrbanaGrow.

Er is bewust voor aparte ruimtes gekozen om flexibeler te zijn. Beide kamers zijn volledig afgesloten, waardoor het mogelijk is twee totaal verschillende teeltomgevingen te gebruiken. Dat is ideaal om verschillende teeltrecepten voor specifieke gewassen tegelijk te testen. Wat de ecologische voetafdruk betreft maakt UrbanaGrow gebruik van zonne-energie om het totale energieverbruik te dekken.


Een blik in de nieuwe farm

"Onze technologie zorgt ervoor dat we het watergebruik kunnen reduceren tot minder dan tien liter per krop sla, in plaats van de 237 liter per krop in traditionele Chileense teelt," zegt Eduardo.

Momenteel werkt UrbanaGrow samen met Fraunhofer Research Chile aan een pilot, om een modulaire farm op te zetten die wordt aangedreven op zonne-energie, om de ecologische voetafdruk van het systeem te meten en te vergelijken hoe deze methode efficiënter is, en minder schadelijk voor het milieu dan traditionele teeltmanieren.

Aangezien veel telers kleinschalig werken, zijn er veel problemen op het gebied van traceerbaarheid en het gebruik van gewas-beschermingsmiddelen. Daarom is het intrigerend om te zien dat deze modulaire oplossing deuren opent voor de lokale teelt van bladgroente in Chili.

In 2020 werd het bedrijf geselecteerd door Start-Up Chile, een publieke start-up accelerator die door de Chileense regering in het leven is geroepen. Het programma omvatte een subsidie die de bouw van een prototype van de farm mogelijk maakte. Na de bouw werd de farm grondig getest door het team, waardoor verschillende groentensoorten met succes konden worden geteeld.

Steeds meer zorgen
"Vertical farming is nog een nieuwe technologie voor Chili, maar ik denk dat de vraag zal toenemen gezien de droogte. De droogte is zorgwekkend en de voedselprijzen blijven elk jaar stijgen," aldus Eduardo. Aangezien Chili een vrij langgerekt land is, heeft het veel verschillende soorten natuur, met het centrum als belangrijkste teeltgebied. Ongeveer 7 miljoen mensen wonen in Santiago, waar de vruchtbaarste grond te vinden is.

"Helaas wordt land- of tuinbouwgrond echter snel in beslag genomen of overgenomen door vastgoedprojecten. Daarom wordt het elke dag een grotere uitdaging om verse producten te telen. Daarnaast stijgen de prijzen gestaag. Er is dus een kans om nieuwe manieren van telen te introduceren", zegt Maricruz Larrea, CEO van UrbanaGrow. 


Maricruz Larrea laat de producten zien 

"Daarom moeten we ofwel de open teelt verplaatsen naar een geschikter klimaat om er meer voordeel uit te halen, ofwel andere oplossingen introduceren. Een andere optie is om naar andere plaatsen te verhuizen en de natuur om te vormen tot teeltgebied. Helaas is het een vicieuze cirkel om deze oplossingen te promoten. We leven in een wereld met beperkte ruimte en middelen. De prijzen van basilicum zijn in de winter van 2020 met meer dan 70% gestegen ten opzichte van de winter van 2019. Ik denk dat we dit project op het juiste moment starten," zegt Maricruz.

Juan Pablo, medeoprichter en hoofd teelt voegt eraan toe: "Gezien het extreme weer in sommige gebieden is het daar onmogelijk om te telen. Een voorbeeld is Patagonië."

Patagonië is het uitgestrekte zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, dat gedeeld wordt door Argentinië en Chili. De bevolking heeft wel behoefte aan verse producten, dus dit zou een goede oplossing zijn. "Dat is waar onze oplossing in het spel komt, het is ideaal voor afgelegen en dichtbevolkte gebieden waar er een gebrek aan teelt is," zegt Maricruz.      


Enkele van de in de farm geteelde producten

Technologisch pakket
Op dit moment bouwt het bedrijf een pilot in een containerfarm die op zonne-energie werkt. Het team is in overleg met andere bedrijven, uit andere sectoren, die voordeel zouden kunnen behalen uit deze oplossing, om meer projecten op te starten.

UrbanaGrow biedt technologische pakketten die aangepast zijn aan de behoeftes van de teelteisen van elke klant, betreffende productiepotentieel en de ruimte die ze hebben om de farm te installeren.

Voor meer informatie:
UrbanaGrow
info@urbanagrow.cl
www.urbanagrow.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven