Slimme stand-alone ledbelichting in kweekkar

Door het lichtspectrum efficiënt te sturen kunnen gewassen zich optimaal ontwikkelen in meerlagenteelt. Zo kunnen lichtfrequentie (golflengtes) en lichtintensiteit (lichtsterktes) worden ingesteld voor een snelle of juist langzamere groei, meer of minder bladvorming en een optimale smaak en geur. In de Leaf Carrier kweekkar van Bever Innovations kan dat dankzij integratie van de Bever Innovations Smart Technology en gebruik van een app. 

Bij vertical farming worden (blad)gewassen en kruiden geteeld in gesloten en meerlaagse kweeksystemen, die veelal worden ingericht in (leegstaande) kantoorgebouwen, fabrieksgebouwen, magazijnen of containers. “Voor de innovatieve kweektechniek is geen direct zonlicht nodig,” benadrukt Lennart Bijl, Operations Manager bij Own Greens. “Sterker nog: door het gebruik van ledbelichting kunnen de beste lichtomstandigheden voor de (blad)gewassen en kruiden op elk moment gegarandeerd worden.”


Stephan den Boer met rechts een voorbeeld van hoe het licht in de Leaf Carrier met een tablet kan worden ingesteld.

Gelijkmatige opkomst en stabiele groei
Onder andere de Leaf Carrier kweekkar van Bever Innovations tilt deze techniek naar een hoger niveau, zo legt Stephan den Boer, verkoopmedewerker bij Bever Innovations, uit. “Doordat de belichting van de Leaf Carrier zich aan de zijkant van de kweeklagen bevindt en horizontaal uitschijnt, wordt een egale lichtverspreiding geborgd. Het voor (blad)gewassen- en kruidenteelt essentiële rode en blauwe licht wordt direct bij de bron gemengd, waardoor ieder plantje exact het gewenste kleurenspectrum ontvangt. Hierdoor zijn kwekers verzekerd van een gelijkmatige opkomst en stabiele groei van hun plantjes. Doordat ook de warmte van de belichting zich aan de zijkant bevindt, zijn hitte-ontwikkeling onder het plantoppervlak en tip-burn (bladverbranding) niet aan de orde. Bovendien kan flink bespaard worden op koeling.”

Lennart vult aan: “Dankzij de unieke Leaf Carrier-techniek kunnen (blad)gewassen- en kruiden ook direct tegen de plaat aan groeien, waardoor een maximaal aantal planten per vierkante meter opgekweekt kan worden. Hierdoor wordt de beschikbare kweekruimte optimaal benut.”


Lennart maakt voor zijn teelt gebruik van de Leaf Carrier van Bever Innovations, zoals hier op de foto bij een andere teler.

Smart Technology
Dankzij de integratie van de Bever Innovations Smart Technology en met behulp van een app op hun smartphone of tablet kunnen kwekers eenvoudig het licht op de platen in- en uitschakelen.

De Smart Technology is een eigen ontwikkeling van Bever Innovations die bestaat onder andere uit een aansturings-printplaat op de elektronische printplaat en een speciaal ontwikkelde interne antenne, die slim en onzichtbaar in de belichtingsarmaturen is ingebouwd. Na installatie vormen de ledarmaturen automatisch een standalone, draadloos netwerk. Ze spelen 24/7 informatie aan elkaar door, zonder enige connectie met het internet en zonder vooraf te hoeven adresseren of programmeren. 

Met combinatie van beide technieken kunnen telers ook in- en uitschakeltijden (voor)programmeren en lichtsterktes aanpassen. Zowel per kweekkar als per plaat en volledig conform de (cyclus)behoeften van hun producten.

Voor meer informatie:
Bever Innovations
www.horticulture.beverinnovations.com    
info@beverinnovations.com  

Stephan den Boer
sbo@beverinnovations.com  
+31 (0)638 69 08 02

Own Greens
www.owngreens.com 

Lennart Bijl
lennart@owngreens.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven