Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BelOrta lanceert 100% recycled en recyclebare aardbeienpunnet

Vanaf deze week zullen de eerste Belgische aardbeien van BelOrta in nieuwe verpakkingen worden verpakt. Het gaat om Tray2Tray-punnets gemaakt van gerecycleerde grondstoffen die alsnog 100% recyclebaar zijn. Consumenten kunnen deze punnets herkennen aan een speciaal logo.

Samen met Fost Plus en Infia zet BelOrta daarmee naar eigen zeggen 'de volgende stap in een steeds duurzamere productie en distributie'. "Deze stap draagt zo bij aan een circulaire economie. Niet onbelangrijk, want uit recente cijfers blijkt dat we steeds meer aardbeien van eigen bodem eten", aldus de coöperatie. 

Gesloten kringloop
Met de aardbeienpunnets hoeft voortaan geen enkel leeg aardbeienbakje nog op de afvalberg te belanden, want elke verpakking kan worden verwerkt en opnieuw worden ingezet als grondstof voor een nieuwe verpakking. 

Jo Lambrecht, Sales & Marketing Manager bij BelOrta: “Met dit Tray2Tray-concept, waarbij nieuwe punnets gemaakt worden van gebruikte verpakkingen, dragen we bij aan een circulaire economie. We werkten al 4 jaar met zogenaamde ‘r-PET’ als grondstof, gerecycleerd van water- en frisdrankflessen en andere PET-verpakkingen die consumenten inzamelen. Sinds kort is bij ons de Nieuwe Blauwe Zak geïntroduceerd voor de inzameling van alle plastic verpakkingsafval. Belgen zijn trouwens kampioenen in het sorteren en inzamelen van afval, wat een verschil maakt voor een gezondere en fijnere leefomgeving. Dankzij nieuwe technieken, ontwikkeld onder impuls van Fost Plus, kunnen we vandaag ook deze r-PET-punnets sorteren (cf. de nieuwe blauwe zak) én recycleren in vlokken, waarna deze opnieuw ingezet worden als grondstof voor de productie van nieuwe verpakkingen, zoals voor onze aardbeien en bessen. Daarmee is de kringloop gesloten.”

450 ton minder CO2-uitstoot per jaar
Maar wat met ‘de meest duurzame verpakking is geen verpakking’? Lambrecht: “Dat klopt inderdaad voor heel wat producten, waaronder vaak ook voeding. We proberen waar mogelijk het gebruik van verpakkingen te vermijden of te verminderen. Maar bij gevoelige en bederfbare producten is een goed gekozen verpakking net cruciaal in de strijd tegen voedselverspilling. Diverse testen, onder meer bij aardbeien en bessen, hebben ons geleerd dat een doordachte verpakking het verschil maakt. Minder voedsel verspillen verkleint onze ecologische voetafdruk. Bovendien heeft r-PET als grondstof een lage ecologische voetafdruk in vergelijking met heel wat andere materialen.”

Voor BelOrta betekent de vervanging van PET door r-PET een vermindering van 450 ton CO2-emissie per jaar. 

Belg eet gemiddeld 1,94 kg aardbeien per jaar
Via BelOrta werd er in 2020 meer dan 9.000 ton aardbeien verkocht. Met ruim 100 verschillende telers bedraagt het areaal aardbeien bij BelOrta zo’n 300 hectare, een stijging van 4% ten opzichte van het jaar ervoor.

Uit recente cijfers van marktonderzoeksbureau GfK blijkt verder dat de gemiddelde Belg in 2020 1,94 kg aardbeien at. Dat is een groei van ruim 12% vergeleken met het jaar ervoor. Elsanta, Portola, Elegance, Malling Centenary, Sonata en Sonsation zijn de hoofdrassen bij BelOrta.

Voor meer informatie:
BelOrta
Divisie Borgloon
32 (0)12 670 210
Divisie Zellik, België
+32 (0)2 481 08 83
verkoopfruit@belorta.be
www.belorta.be

Publicatiedatum: