Dure grond en bouwmaterialen remmen kassenbouw Almería

Sinds het begin van het jaar wordt de prijsstijging van een volledig afgewerkte kas in Spanje geraamd op 20%. Het remt de kassenbouw in Almería. 

"De prijsstijging heeft veel te maken met de toename van de prijs voor de bouwmaterialen," zo vertelt Juan Cristóbal van kassenbouwer Invercañada. Volgens Juan zijn de prijzen van materialen zoals ijzer of plastic sinds eind vorig jaar in een opwaartse spiraal beland waar geen einde aan lijkt te komen.

De prijs van kunststof, een product afgeleid van olie, is sinds het begin van het jaar gestegen van 25 naar meer dan 30 cent per vierkante meter. "Een vlugge rekensom leert dat alleen al de plastickosten per hectare tussen de € 2.700 en € 3.000 per hectare zijn gestegen", zegt hij.

Volgens de installateurs wordt er ook veel gesproken over de rol van China, waar kassen in groten getale uit de grond rijzen en waar de vraag naar materiaal dus groot is, waardoor de prijzen stijgen.

De grond blijft de grootste kostenpost 
Maar de belangrijkste kost bij het bouwen van een kas is en blijft de grond. De prijs voor land- en tuinbbouwgrond in Spanje is nergens zo hoog als in Almería, zo blijkt uit het Rapport over Grondprijzen van het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening.

Volgens het rapport ligt de grondprijs in de Andalusische provincie op ongeveer
€ 300.000 per hectare, afhankelijk van het gebied en van de beschikbaarheid van water. "De investering is dus zeker niet te onderschatten, vooral in een tijd waarin de glastuinbouw aan winstgevendheid lijkt in te boeten", zegt Andrés Góngora, algemeen secretaris van telersvereniging Coag.

De kosten voor de structuur van kassen uit het goedkope segment komen volgens de directeur van Invercañada op ongeveer € 12 per vierkante meter. Complexere kassen vergen een grotere investering. Zo komt de uiteindelijke kostprijs voor grond, structuur en plastic uit boven de € 400.000 per hectare.

Bron: lavozdealmeria.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven