Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Meer circulatie rond smallere mat geeft sterkere wortels"

Wijnen Square Crops werkt sinds halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw samen met Grodan en koos twee jaar geleden voor de Supreme mat voor al hun blokpaprika's. Teeltmanager Jeu Rutten legt uit hoe de mat de generatieve teeltstrategie van het bedrijf ondersteunt en waarom de mat zo betrouwbaar is tijdens het onvoorspelbare gewasseizoen.

Het bedrijf dat nu bekend staat als Wijnen Square Crops werd in 1978 opgericht door Jac en Mia Wijnen. Met Pieter Wijnen, een van hun zonen, aan het roer, is het tot op de dag van vandaag een echt familiebedrijf. Hij en zijn managementteam runnen twee vestigingen: een locatie van 18 hectare in Egchel, waar komkommers en minikomkommers worden geteeld, en de vestiging ‘Californië’ in Grubbenvorst. Daar produceert het bedrijf rode en gele blokpaprika's, die worden afgezet aan toonaangevende foodretailers in Europa via telerscoöperatie Harvest House.

Californië werd in 2009 gebouwd en bestaat uit drie kassen van elk zo'n 11 hectare. Teeltmanager Jeu Rutten werkt al meer dan 15 jaar voor het bedrijf en staat mee aan de leiding van de activiteiten in Grubbenvorst, waar tijdens het hoogseizoen zo'n honderd medewerkers in de kassen aan het werk zijn.

Perfecte vochtbalans
Wijnen koopt de jonge paprikaplanten in bij een lokaal opkweekbedrijf als ze rond de 45-50 dagen oud zijn. “We zijn overeengekomen dat de jonge planten worden opgekweekt in de Grodan Plantop blokken, omdat hierin een perfecte vochtbalans kan worden gecreëerd; ze blijven niet te nat en drogen niet snel uit, en ze zijn de beste keus in combinatie met de Grodan matten”, vertelt Jeu. “We werken sinds halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw, toen we begonnen met de paprikateelt, samen met Grodan als enige leverancier van onze teeltmedia, dus dat kan je met recht een langdurige relatie noemen! Vroeger had ik mijn eigen kwekerij en toen werkte ik zelfs ook al met de producten van Grodan. Grodan heeft een sterke reputatie en is een zeer betrouwbare partner.”

Uniforme prestaties
“Zodra de blokken begin december worden geleverd, zetten we ze gelijk op Grodan matten op onze hangende teeltgoten”, legt hij uit. “Voor ons is het belangrijk dat alle matten in de hele kas identieke prestaties leveren, zodat we alle planten tegelijkertijd uniform kunnen sturen. Elke mat moet hetzelfde reageren en even vochtig en/of droog zijn, dat is heel belangrijk met zo'n grote teeltoppervlakte. De producten van Grodan zorgen voor die uniformiteit en stuurbaarheid.”

Ongeveer drie jaar geleden werden in een van de drie Californië-kassen GroSens Sensoren geïnstalleerd, om te testen welke toegevoegde waarde dit zou hebben voor het monitoren. Jeu zegt hierover: “Een groot voordeel voor ons is dat de sensoren draadloos zijn, waardoor ze eenvoudig kunnen worden verplaatst om de omstandigheden in de verschillende delen van de kas te meten. Waarschijnlijk gaan we dit systeem uiteindelijk in alle drie de kassen in Grubbenvorst gebruiken.”

Hij is ook tevreden over de ondersteuning die hij van Grodan krijgt: “Hun technisch adviseur komt meestal een paar keer per jaar langs en tussendoor hebben we ook nog vaak contact.”

Overstap naar Supreme
Dit is het derde jaar op rij dat Wijnen de Supreme mat gebruikt. “We hoorden van andere telers heel veel positieve geluiden over deze mat, en we staan er als bedrijf altijd voor open om nieuwe producten en ontwikkelingen uit te proberen, daarom zijn we voor alle 32 hectare in Grubbenvorst overgestapt op de Supreme mat”, licht Jeu toe. “Een gezonde wortelzone is essentieel om het hele seizoen een goede plantvitaliteit te kunnen waarborgen. Over het algemeen hebben we gemerkt dat de Supreme mat de ontwikkeling van de wortels beter ondersteunt; de planten hebben veel mooie, witte wortels en ze zijn uniform verspreid door de hele mat, in plaats van alleen aan de zijkanten.”

Een betere fit in de goten
Een van de grote voordelen van de 10 cm brede Supreme mat is dat hij goed in de goten van Wijnen past. “Omdat de mat smaller is, kan er meer zuurstof rond de mat circuleren en kan het water makkelijker weg, dat draagt allebei bij aan een sterke wortelzone. Ik denk zelfs dat we daardoor in de afgelopen twee jaar minder last hadden van Fusarium”, zegt hij.

Met een hoogte van 10 cm is de Supreme mat ook een stuk hoger dan de mat van 7,5 cm die voorheen bij Wijnen werd gebruikt. “Dit werkt heel goed in combinatie met ons watergeefsysteem dat vrij traag is, 100 cc kan wel 5 of 6 minuten duren, wat betekent dat we optimaal gebruikmaken van bijna 100% van de mat. Het water verspreidt zich veel gelijkmatiger rond de wortels en het is tussen de planten net zo vochtig als direct onder de planten”, vertelt Jeu.

Ondersteuning voor generatieve sturing
Hij legt uit dat ze bij Wijnen streven naar een zeer actieve, generatieve gewassturing: “We zijn niet bang om een wat meer agressief klimaat te creëren met de temperatuur en de planten wat harder te laten werken, en de Supreme mat ondersteunt die strategie. We kunnen de planten nu een extra druppelbeurt geven, tot bijvoorbeeld 18.00 uur in plaats van 17.00 uur, omdat het interen 's nachts sneller gaat en het overtollige water makkelijker weg kan.”

“Daarnaast geeft de betere drainage ons meer vrijheid om de vruchtzetting te stimuleren door de EC te verhogen, omdat de mat sneller kan worden uitgespoeld dan voorheen, zelfs met ons langzame druppelsysteem. Het reactieve karakter van de Supreme mat geeft ons meer controle over zowel de EC en de watergift”, gaat hij verder.

Welkome betrouwbaarheid
“Ik zit al 45 jaar in dit vak, maar aan het begin van een teeltseizoen weet ik nog altijd niet hoe het precies zal gaan verlopen. Er zijn zoveel onvoorspelbare factoren, zoals het weer en ziekten, we moeten dus het hele jaar door bij de les blijven”, voegt Jeu toe. “De Supreme mat geeft ons een stukje betrouwbaarheid dat zo welkom is tijdens de hectiek van een teeltjaar, en maakt onmiskenbaar een belangrijk deel uit van de formule voor een hoge opbrengst paprika's van hoge kwaliteit”, sluit hij af.

Voor meer informatie:
Grodan

www.grodan.nl
info@grodan.nl

Publicatiedatum: