Stabiele teelt in de Spaanse kassen en hoge gemiddelde prijzen

De Spaanse landbouwkredietinstelling Cajamar heeft een rapport met de titel 'Kasgroenten - Voorlopige balans 2020-2021' gepubliceerd waarin prijsevolutie, opbrengsten, export en gedrag van de concurrerende landen van september 2020 tot en met april 2021 worden geanalyseerd.

"De balans is positief, met een opbrengst vergelijkbaar met die van 2019/20 en gemiddelde prijzen die hoger liggen dan in voorgaande periode", concludeert het rapport. Het kasteeltareaal is met 1,8% toegenomen en bedroeg 40.218 hectare (provincies Almería, Granada en Murcia). Deze toename van de totale oppervlakte met kassen heeft geresulteerd in een stijging van het teeltareaal met 4,1% voor de belangrijkste gewassen.

Wat betreft de evolutie van de opbrengst heeft het rapport gebruikgemaakt van de enige momenteel beschikbare gegevens, met name die van de teelt in de provincie Almería, die overigens meer dan 80% van de totale Zuid-Spaanse kasteelt vertegenwoordigt. De opbrengst van kasgroenten in Almería is met 1.955,3 miljoen stabiel gebleven tegenover 2019/20, maar lag wel 4,7% hoger dan het gemiddelde van de laatste vijf seizoenen.

Daarbij valt de groei met 9,6% van de courgetteteelt op. Ook de tomaat deed het iets beter dan vorig jaar (+2%). De paprikateelt liet een lichte daling optekenen (-0,9%), maar de opbrengst is vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen vijf seizoenen nog altijd flink hoger (+9,6%). Aubergines en komkommers daalden licht (resp. -2,1% en -1,7%).

Met betrekking tot de prijzen geeft Cajamar aan dat de prijsevolutie voor kasgroenten dit seizoen overwegend positief is geweest (september-april), waarbij zelfs een algemene stijging werd waargenomen voor de geanalyseerde producten (aubergine, courgette, komkommer, paprika en tomaat). "Maar noch de teelt, noch de markt hebben zich in deze maanden lineair gedragen", zo kan men lezen in het document. Zo is de maand april bijzonder moeilijk geweest voor de telers van aubergine, courgette en komkommer, met zeer lage prijzen die schommelden tussen € 0,15 en € 0,30 per kilo.

De prijzen voor paprika waren daarentegen in maart en april zeer hoog en bereikten een maximum van € 2,12 per kilo in week 13. Die waarde ligt zelfs boven de prijzen die werden bereikt tijdens de lockdown van 2020. Ook voor tomaat lagen de prijzen gemiddeld 20% hoger dan die van maart en april van vorig seizoen.

Klik hier voor het gedetailleerde rapport.

Bron: diariodealmeria.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven