Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lagere kassen weerstaan moessonwinden in Japan beter

Het Japanse subtropische eiland Ishigaki is een populaire toeristenbestemming waar het warm en vochtig is en waar de moesson vrij spel heeft. Deze omstandigheden zijn dus verre van gunstig voor de teelt van groenten en maken een stabiele aanvoer praktisch onmogelijk.

Het Asian Monsoon Plant Factory System Consortium, bestaande uit de Japanse overheid, de academische wereld en bedrijven uit de praktijk, werd in 2016 opgericht om de mogelijkheden voor een duurzame land- en tuinbouw in tropische gebieden te onderzoeken. Het doel van het consortium is om een teeltmethode te ontwikkelen die in staat is om een stabiele aanvoer van voedselveilige Japanse groenten te garanderen tegen betaalbare prijzen, ook in regio's die geteisterd worden door extreme weersomstandigheden. Ishigaki werd geselecteerd als locatie voor een proefproject, omdat de teelt van groenten er fruit er vaak beschadigd wordt door moesson-stormen en tyfonen.


Tomatenkas op Ishigaki (foto: Panasonic)

Innovatieve technologie voor een tomatenkas
Voor het proefproject van Asian Monsoon PFS werden tomaten gekozen, wat een hele uitdaging is aangezien tomaten vatbaar zijn voor ziekten in de hoge luchtvochtigheid van Ishigaki. Panasonic leverde de consortiumpartners de nieuwste Japanse tuinbouw- en industriële technologieën voor de bouw van een hightech kas waar temperatuur en vochtigheid op een optimaal niveau kunnen worden gehouden. Om de gewassen tegen tyfonen te beschermen, is de constructie gebaseerd op een passieve kasstructuur die windstoten tot 50 meter per seconde kan weerstaan. Windstoten tijdens een tyfoon halen normaal gezien tot 32 meter per seconde.

Panasonic heeft twee sets cloudbeheersystemen ontwikkeld: Smart Saien's Cloud en Cultivation Navi. Smart Saien’s Cloud is een omgevingscontrolesysteem voor gebruik in een subtropisch klimaat. Dit systeem maakt gebruik van ICT om verschillende apparatuur op afstand te bedienen. Het controleert verschillende parameters in de kas zoals temperatuur en vochtigheid. Cultivation Navi wordt door telers gebruikt om teeltgegevens vast te leggen en te bekijken via een smartphone-app.

Veel regio's hebben strikte quarantainevoorschriften en door eigen kasteelt in plaats van import van groenten wordt niet alleen de lokale tuinbouw een duwtje in de rug gegeven maar ook de CO2-voetafdruk verminderd. “Door meerdere locaties tegelijk op afstand te kunnen bedienen, is het systeem ook schaalbaar”, zegt dr. Yukinori Matsumoto, ingenieur bij het Innovation Strategy Office van Panasonic en projectleider.


Dr. Sri Nuryanti proeft tomaten uit de kas op Ishigaki (foto: Panasonic).

Kosten hindernis
Een belangrijk doel van dit project is om tegen een lage kost groenten te kunnen telen en het grote verschil met andere kassen zit hem in het ontwerp. Gezien het feit dat het gebied vatbaar is voor natuurrampen zoals tyfonen, heeft het PSF-project een veel kleinere kas ontwikkeld. De constructie vereist geen beton voor de funderingen noch staal ter ondersteuning. Met op maat gemaakte technologieën is het resultaat een forse verlaging van de teeltkosten. De kosten zijn gelijk aan die voor het telen van tomaten in de gematigde zone op het hoofdeiland van Japan.

Dit vijfjarige Asian Monsoon PFS Consortium-project mondde op 26 maart 2021 uit in een eindpresentatie op het eiland Ishigaki, waar dr. Sri Nuryanti, hoofd Landbouw bij de Indonesische Ambassade in Tokio, was uitgenodigd als gast. Na het proeven van de tomaten uit de kas, zei ze: “Ik ben echt onder de indruk van deze technologie. Daarom vroeg ik naar de haalbaarheid van investeringen in deze technologie en het verspreidingsniveau ervan onder een ruimer publiek. Hightech kassen kunnen een oplossing betekenen voor veel teeltuitdagingen en leveren ook smakelijke resultaten op.”

Voor meer informatie:
Panasonic
www.panasonic.com 

Publicatiedatum: