Introductie van vertical farming in Georgië

Het productassortiment van het vertical farmingbedrijf SpaceFarms in Georgië bevat veel verschillende producten, zoals sla, microgroenten, kruiden en eetbare bloemen. Maar het bedrijf beperkt zichzelf niet tot alleen (blad)groenten. "We hebben al drie verschillende variëteiten druiven geteeld hier en daar zijn we trots op," zegt Tusya Gharibashvili, projectleider en directeur. Tusya legt uit dat Georgië bekend staat om de wijn en dat de eerste wijn hier 8000 jaar geleden werd ontdekt, zo blijkt uit onderzoek.

Toen Tusya voor het eerst over vertical farming hoorde, stelde ze zich een nieuwe generatie van geavanceerde teelt voor in Georgië. "Ik was gefascineerd toen ik over de mogelijkheden hoorde die de indoor teelt biedt in stedelijke gebieden. Helaas is er maar weinig tuinbouw in Georgië en worden er veel producten uit andere landen geïmporteerd."


Tusya Gharibashvili

Gewastesten
Het is belangrijk voor de telers om te weten hoe ze binnen druiven kunnen telen. Tusya vertelt dat ze kokosturf gebruiken voor de wortels en dat de resultaten tot nu toe veelbelovend zijn. "We kregen er zoveel voldoening van, omdat we er veel tijd en energie in hebben gestoken. We hopen dat dit een bekender fenomeen wordt in de tuinbouwsector in Georgië," bevestigt ze. Het bedrijf heeft ook testen uitgevoerd met tomaten en amandelen in een cultivar met één laag.

"We zijn nu bezig met aardbeientesten, dus we kunnen ook nog tijdens de winterperiode leveren. We zijn continu op zoek naar mogelijkheden voor nieuwe gewassen om in ons bedrijf te telen. We vinden het belangrijk om mensen bewust te maken van de teeltmogelijkheden in stedelijke gebieden. We zijn begonnen met verschillende gewassen om de juiste teeltparameters in te stellen."

In 2017 is Tusya zich gaan verdiepen in het concept van urban farming, samen met haar partner. Hun eerste farm besloeg 15 m² teeltoppervlakte waar verschillende microgroentes werden geteeld. De producten werden geleverd aan restaurants en andere organisaties in de horeca. "Het was voor iedereen iets totaal nieuws en mensen waren verbaasd over het concept van indoor telen."

Steun van de overheid
Na het eerste succes deed Tusya meer onderzoek naar vertical farming en kwam ze uit bij container teelt. "Nadat ik een motivatieplan had geschreven en mijn ideeën had gepresenteerd aan een Georgiaanse investeerder, Temuri Ugulava, de oprichter en grootste stimulerende factor achter de Adjara Group, besloten we ervoor te gaan," zegt Tusya.

Ze begonnen eerst met telen in een voormalig Sovjet-gebouw van de pers, wat nu het bekroonde Stamba Hotel is geworden, om verse groenten te leveren aan het hele gebouw. Dit was de eerste indoor farm in Georgië. "Het was daar best moeilijk, maar met de hulp en ondersteuning van de Adjara Group hebben we het gered in dat eerste jaar."

Tegenwoordig produceert SpaceFarms 5000 planten per maand en 30 kilo microgroenten op een oppervlakte van 150 m², verdeeld over 7 lagen. We telen onze groenten op de efficiëntst mogelijke manier. SpaceFarms gebruikt 75% minder water dan in de traditionele teelt. Ze gebruiken geen gewasbeschermingsmiddelen, geen onderbrekende technologieën en beheren de omgeving volledig (lichtintensiteit, inname van voedingsstoffen, luchtvochtigheid, CO2-uitstoot en temperatuur) voor een optimale plantgroei. Ongeacht het seizoen kunnen ze verse micro- en bladgroenten leveren.

"Het is een kleine moeite, maar een grote stap richting duurzaamheid. CEA is een fantastische innovatie die veel zal veranderen binnen de sector in combinatie met de moderne technologie," zegt Tusya.

Introductie van moderne tuinbouw
SpaceFarms werkt samen met studenten van de University of Agriculture. De studenten leren praktisch en worden ingezet om te helpen bij het hele proces, van zaaien tot oogsten. Tusya zegt: "Het is een unieke kans dat we de hulp van deze studenten hebben en zij op deze manier kunnen leren over de teeltmethode. Op deze manier hopen we meer bewustzijn te creëren over vertical farming in het hele land en uiteindelijk ook in onze buurlanden."

Naast het teeltbedrijf werkt SpaceFarms ook aan een nieuw project, een teeltset die in elke ruimte gebruikt kan worden. Het heeft de grootte van een koelkast, waarin consumenten of bedrijven hun eigen groenten op locatie kunnen telen. "Dit is iets volledig nieuws in Georgië en we willen een blijvende indruk achterlaten. We zijn dan misschien een klein land, maar we doen grote dingen met behulp van technologie. We worden gesteund met verschillende subsidies, zodat we onze Farm Pods verder kunnen ontwikkelen," voegt Tusya toe.

SpaceFarms heeft verschillende subsidies ontvangen. Deze zijn gericht op innovatie en vrouwen in de tuinbouwsector.

Voor meer informatie:
Tusya Gharibashvili, projectleider en directeur
Space Farms
Tusya.Gharibashvili@adjaragroup.com 
Contact@spacefarms.ge 
www.spacefarms.ge 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven