Zuid-Europese tomatentelers eisen naleving overeenkomst met Marokko

Tomatentelers uit Italië, Frankrijk, Portugal en Spanje hebben ten overstaan van de Europese Commissie hun ongenoegen laten blijken over het feit dat Marokko de associatieovereenkomst die het met de EU heeft ondertekend niet naleeft. Het akkoord voorziet in een maximumexport naar de EU van 285.000 ton Marokkaanse tomaten tegen een prijs van € 0,46 per kilo. In 2020 bedroeg de Marokkaanse tomatenexport naar de hele EU, inclusief het Verenigd Koninkrijk, 518.190 ton, en ook dit seizoen is reeds meer verzonden dan toegestaan: 373.000 ton tussen oktober en maart.

Daarom eisen de telers een controle op de uitvoering van het akkoord om de continuïteit van de tomatenteelt in het zuiden van Europa niet in gevaar te brengen. De sector waarschuwt ook voor het risico van uitbreiding van deze dynamiek naar andere teelten zoals die van sperziebonen.

De Spaanse telersvereniging Fepex betreurt de lakse houding van de Commissie terwijl ze er in haar verslagen wel op duidt dat de EU op middellange termijn het grootste deel van haar handel zou kunnen verliezen aan import uit derde landen.

Invoerprijs
De Zuid-Europese landen zien ook reden om de een halve eeuw geleden vastgestelde invoerprijs aan te passen aan de waarde van de hedendaagse producties. De telers melden dat hun productiekosten hoger zijn dan in Marokko als gevolg van hogere arbeidskosten en de naleving van striktere normen op het gebied van gewasbescherming. Daarom eist de sector nu de toepassing van de vrijwaringsclausule en de naleving van de bepalingen van de overeenkomst.

De nonchalante toepassing van de overeenkomst heeft geleid tot marktprijzen die onder de kostprijs liggen, en in het geval van Spanje, tot een aanpassing van de exportvolumes. De Spaanse export, met name naar de andere EU-landen, is gedaald van 1 miljoen ton naar ongeveer 700.000 ton.

Deze daling is het gevolg van de grotere import uit Marokko, maar ook door de toename van de tomatenteelt in Noord-Europese landen waar moderne kassen worden gebouwd met indirecte hulp van de plaatselijke overheden. De hightech kassen maken hoge gemiddelde opbrengsten mogelijk in vergelijking met de 15 kilo tomaten per vierkante meter in Spanje.

Bron: elpais.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven