Aanpassing Spaans elektriciteitstarief maakt irrigatie plots veel duurder

Op 1 juni is de wijze waarop de elektriciteitsfactuur in Spanje wordt berekend gewijzigd. Het nieuwe systeem is een maatregel voorgesteld door het ministerie van Ecologische Transitie. Telersvereniging Asaja Sevilla wijst erop dat het nieuwe tarief, dat van toepassing is op alle elektriciteitsverbruikers in Spanje, de factuur in de tuinbouw tot 50% zou kunnen verhogen.

“Deze maatregel treedt in werking net wanneer de telers de irrigatie van hun gewassen beginnen op te drijven. We bevinden ons op dat vlak immers in de meest kritieke periode van het jaar, net voor de start van de zomer, wanneer de planten meer water nodig hebben om de hoge temperaturen de baas te kunnen", verklaart Eduardo Martín, secretaris-generaal van Asaja Sevilla.

In Spanje wordt het elektriciteitsverbruik voor de irrigatie van gewassen alleen overtroffen door het verbruik dat nodig is om de spoorweginfrastructuur te laten functioneren. "De telers worden dus bijzonder hard getroffen."

Asaja Sevilla rekende uit dat de irrigatie van gewassen in Andalusië 1.100.000 hectare betreft, goed voor 67% van het inkomen en 63% van de werkgelegenheid in de land- en tuinbouw in de meest zuidelijke gemeenschap van Spanje.

Tariefwijzigingen
De belangrijkste verandering in de berekening van de prijs van het elektriciteitsverbruik is dat het aantal tarieftijden wordt verhoogd van drie naar zes, waardoor de duur van de piekuren (zones P1 en P2) toeneemt met 15% en van de vlakke uren (P3 en P4) met 60%. De duur van de goedkope daluren (P5 en P6) neemt daarentegen af met 20%.

Bovendien zullen de piekuren en de vlakke uren niet langer een volledig aaneengesloten geheel vormen, maar onderbroken worden door een andere tarieftijd. "Maar irrigeren kunnen we moeilijk anders doen dan ononderbroken gedurende een aantal uren na elkaar, zodat we met de stijging van het aantal tarieftijden niet zullen ontsnappen aan de duurdere tijdvakken", vertelt Eduardo Martín. "De gemiddelde kosten voor irrigatie liggen nu tussen de 175 en 200 euro per hectare en volgens onze berekeningen kan dat met de nieuwe regeling stijgen tot 240 à 275 euro."

Periode van inactiviteit
Een andere belangrijke wijziging heeft betrekking op het vermogenstarief. Tot nu toe moest de teler in de periodes dat er niet wordt geïrrigeerd slechts 85% van het gecontracteerde vermogen (bijv. 100 kW) betalen, terwijl dat vanaf 1 juni de volle 100% wordt. "De kosten van de factuur in deze periode van inactiviteit stijgen dus met 15%", aldus Martín.

"Bovendien werd de teler tot op heden slechts eenmaal per maand een straftarief opgelegd wanneer hij boven het gecontracteerde vermogen uitkwam. Nu worden de overschrijdingen in de energievraag elke 15 minuten berekend", besluit Martín.

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven