"Vertical farming hoeft niet duur te zijn als je de juiste opties combineert"

Om het beste eindproduct te verkrijgen zijn er twee dingen nodig: de juiste teeltomgeving en de juiste teeltomstandigheden. Daarom hebben de Nederlandse bedrijven Botman Hydroponics en Green Simplicity besloten samen te werken aan een complete, hybride oplossing: een combinatie van verticale vermeerderings-oplossingen in deep water culture.

Botman Hydroponics, een specialist in teelt op water en Green Simplicity, leverancier van LED-belichtingsoplossingen en -onderzoek voor telers, hebben vanaf 2017 samengewerkt aan een complete oplossing voor telers. "In de afgelopen jaren hebben we veel kennis opgedaan die perfect gecombineerd kan worden," zegt Wessel van Paassen, directeur van Green Simplicity.


Wessel van Paassen

Volgens Wessel proberen veel bedrijven in de vertical farmingsector hun eigen technologie te ontwikkelen zonder zich te richten op de daadwerkelijke behoeftes van de plant. "Om optimaal te kunnen groeien hebben planten een op maat gemaakte omgeving nodig en velen vergeten dat. Ook wordt er vaak weinig aandacht gegeven aan vermeerdering," vertelt Wessel, "en is men vaak gericht op de productieteelt."

Apparatuurkosten verlagen
Jan Botman, directeur van Botman Hydroponics: "We moeten realistisch blijven met betrekking tot kosten. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar je moet wel weten waar je mee te maken hebt. Het is zo simpel als maar zijn kan, maar je moet eerst beginnen met de plant en de teelt. Dat is de beste manier om te leren begrijpen wat de behoeftes zijn van je plant."


Jan Botman bij ‘Vertify Research Center’   

Bouwen rondom de plant
"Er zijn veel systemen beschikbaar voor vertical farming, maar er zijn er niet veel gericht op de daadwerkelijke resultaten," zegt Wessel. De beschikbare systemen hebben daarnaast hoge investeringskosten en een lage efficiëntie. Green Simplicity ontwikkelt en bouwt systemen rondom het teeltrecept van de teler en de behoeftes van de plant. "We proberen altijd gebruik te maken van de bestaande systemen en deze om te zetten in een perfect werkend systeem. Dan is het telen een stuk beter betaalbaar voor telers," zegt Wessel.

"We moeten realistisch zijn over de kosten. In Nederland mag een klimaatcel niet meer dan € 500 - € 700 per m² teeltoppervlak bedragen. Momenteel zijn we in gesprek met verschillende Nederlandse tuinbouwbedrijven in een poging een gecombineerde oplossing samen te stellen waarmee we zonder daglicht op één van meerdere lagen kunnen telen. Het kan veel efficiënter worden als we allemaal samenwerken en daar zijn we naar op zoek. Gelukkig zijn we hier gevestigd en hebben we toegang tot veel technologieën en producten. Maar we moeten er wel voor zorgen dat we niet eindigen met een duur product."


Onderzoekscellen van Green Simplicity

Expertise combineren
"Het is vaak logischer om hybride oplossingen te gebruiken, zoals het implementeren van vermeerdering in een gesloten omgeving en de eindfase in deep water culture in een kas," zegt Wessel. Door deze hybride oplossing te combineren is de kostprijs per plant veel lager dan normaal. Green Simplicity wil telers een oplossing bieden, zodat ze meteen vliegend van start kunnen.

"We kunnen onze klimaatkamers ook alleen verkopen, maar het is voor klanten veel voordeliger om een complete teeltoplossing te krijgen. Daarom bieden we nu een gesynchroniseerde, geautomatiseerde oplossing, die de telers een daadwerkelijke kans op succes biedt."


Deep floating-systeem van Botman

Botman Hydroponics is gespecialiseerd in het gezond en veerkrachtig houden van waterniveaus. Ze doen dit door zuurstof in het water te injecteren, wat zichzelf uiteindelijk aan het water toevoegt. Van daaruit wordt een optimaal zuurstofniveau bereikt, zodat de wortels het maximaal aantal voedingsstoffen kunnen opnemen die nodig zijn.

In de onderzoeksruimtes van Green Simplicity vindt de zoektocht plaats naar het juiste teeltrecept voor LED-belichting. Telers kunnen allerlei soorten onderzoek laten uitvoeren om de juiste belichtingsomstandig-heden te bepalen voor gewassen. "Als je zelf verschillende factoren test, krijg je als teler veel meer kennis dan wanneer iemand anders dit voor je doet," zegt Wessel tot slot.

Voor meer informatie:
Jan Botman
Botman Hydroponics
+31 (0)63 890 0656
info@botmanhydroponics.com 
www.botmanhydroponics.eu 

Wessel van Paassen
Green Simplicity
+31 (0)85 200 67 08
info@greensimplicity.com 
greensimplicity.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven