Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interview David-Jan van Dijk (Harvest House) in aanloop naar World Food Safety Day

"Geen jaar hetzelfde in mijn functie als kwaliteitsmanager"

In het kader van World Food Safety Day op 7 juni a.s. interviewt GroentenFruit Huis medewerkers in de AGF-sector die zich dagelijks inzetten voor de waarborging van de voedselveiligheid van groenten en fruit. Na Daan van Empel en Nicolette Quaedvlieg van GroentenFruit Huis, vertelt David-Jan van Dijk over zijn werkzaam-heden bij Harvest House en wat het vak van kwaliteitsmanager zo mooi maakt.

Even voorstellen… David-Jan: Wie bent u en wat is uw functie binnen Harvest House?

"Ik ben David-Jan van Dijk, 46 jaar en manager Quality & Food Safety bij Harvest House. Én, zoals velen in de sector, van jongs af aan bekend met de groenten- en fruitsector. Ik ben zoon van een appel- en perenteler. Naast mijn schooltijd hielp ik altijd mee in het bedrijf. Daarna studeerde ik agrarische bedrijfskunde aan de HAS Hogeschool in Den Bosch."

"Na mijn studie heb ik gekeken naar de mogelijkheden in de groenten- en fruitsector en kon bij Waling van Geest in Poeldijk aan de slag als kwaliteitsmanager. Toen, in 1998, waren HACCP en ISO 9000 de normen. Ik deed interne audits op locatie en bij genomineerde telers. Dat wil zeggen, telers die waren geselecteerd voor de Engelse markt. In 2001 werd het bedrijf overgenomen door The Greenery. Ik bleef kwaliteitsmanager voor Engelse klanten. In 2008 ben ik bij Terra Natura International (TNI) begonnen. Een destijds klein bedrijf, opgericht door telers om (inter)nationale klanten te bedienen. Ik ben o.a. betrokken geweest bij het opzetten van kwaliteitssystemen. TNI is onderdeel van Harvest House en er kwamen steeds meer werkzaamheden bij voor de andere bedrijven van Harvest House, waaronder Rainbow International, Global Green Team, Snijpunt en Food Fellows. In 2020 hebben we de afdeling Quality & Food Safety overkoepelend gemaakt over het hele bedrijf. Sindsdien ben ik in dienst van Harvest House."

"Het is zeker een bewuste keuze om in de AGF-sector te werken. Naast de passie die ik vanuit huis heb meegekregen, is het leuk om met verse en gezonde producten te werken. Ook het contact met telers en klanten (waaronder internationale retail) spreekt me erg aan."

Hoe belangrijk is voedselveiligheid & kwaliteit bij Harvest House?
"De taak van onze afdeling is het borgen van voedselveiligheid in de keten. Van teler naar eindklant (al dan niet internationaal) moeten we voldoen aan de wettelijke en bovenwettelijke (klant)eisen. We houden ons bezig met certificeringen en als afdeling zijn we betrokken bij de waarborging en verbetering van systemen en bedrijfsprocessen."
"Het toegenomen belang van voedselveiligheid binnen de sector is zeker de afgelopen jaren terug te zien binnen de organisatie. Ik ben bij TNI alleen begonnen op kwaliteitszorg en inmiddels bestaat onze afdeling uit 5 medewerkers van kwaliteitszorg en 13 medewerkers op kwaliteitscontrole. Het is ook noodzakelijk om zo'n groep mensen te hebben. We zijn voor alle Harvest House bedrijven en telers in de weer. Alle bedrijven bij elkaar vergen kennis, over o.a. diverse (soorten) producten, bestemmingen, etc. We hebben projecten in het buitenland, we telen in Portugal, Tunesië en Marokko. Tevens bewerken we producten bij Snijpunt en verwerken we reststromen via Food Fellows in soepen en sauzen. Ook daar is specialistische kennis voor nodig."

Wat maakt het vak voedselveiligheid & kwaliteit zo mooi? En welke ontwikkelingen heeft het vak doorgemaakt de afgelopen jaren?
"Nu ik er zo over nadenk. Ik ben op mijn 23ste begonnen en ben dus al mijn halve leven, met plezier, kwaliteitsmanager. Geen jaar is hetzelfde en er is door de jaren heel veel voorbijgekomen. Minder leuke dingen, zoals de EHEC-crisis. Maar vooral veel leuke en interessante dingen. Ondanks dat de telers nog steeds in kassen telen, blijf je afhankelijk van het weer, klanteisen, wetgeving, etc. Daar moeten wij op anticiperen. Wat ik mooi aan het vak vind, zijn de innovaties. Nu is belichte tomatenteelt heel normaal, maar er is ooit iemand geweest die dit heeft ontwikkeld. We hebben veel ontwikkelingen gezien in de gesloten kassen, maar ook op het gebied van duurzaamheid als het gaat om opwekken van elektriciteit door WKK’s en (aard)warmte. Hoe ver zijn we nog verwijderd van plukrobots? Vroeger gingen reststromen, als het echt niet anders kon, naar de biomassa. Nu wordt er meer gekeken naar hoe we een product alsnog hoogwaardig kunnen afzetten. En ga zo maar door."

"En de certificeringen niet te vergeten. Milieubewuste teelt (MBT) was de voorloper van EurepGAP, wat inmiddels GlobalGAP is geworden. Nu hebben we ook PlanetProof. Door de jaren heen komen we elke keer weer een stap verder. Het keurmerk Fairtrade komt voorbij bij onze telers in Tunesië en Marokko en natuurlijk de GRASP audits. Nu worden er normen ontwikkeld om duurzaamheid te toetsen. Dat is denk ik de volgende stap. Misschien komt er naast de Nutri-Score, wat in Nederland nog niet in gebruik is, ook wel een Eco-Score? Zodat de consument niet alleen de gezondheid kan aflezen, maar ook de impact op het klimaat."

"Verpakkingsreductie passeert ook de revue. Als Harvest House willen we niet alleen volgen, maar ook de trend zetten. We hebben ervoor gekozen om vooruitlopend op de wetgeving en eisen alleen schaaltjes van rPET te gaan gebruiken. We testen veel met verpakkingen. De consument ziet verpakkingen vaak als overbodig, maar het heeft ook effect op de kwaliteit van het product. Verpakken heeft daadwerkelijk een functie. We gebruiken de verpakking niet alleen als bescherming, we zetten er ook een recept of productinformatie op."

Wat zijn in uw ogen de grootste uitdagingen op gebied van voedselveiligheid & kwaliteit de komende jaren voor de sector?
"Ik denk de steeds strenger wordende normen en controles. Die geven best wel veel (regel)druk. Voor telers is de uitdaging met name het gewasbeschermingsmiddelenpakket. Dit heeft mogelijk ook effect op de productkwaliteit, terwijl de specificaties op hoog niveau blijven. Hierover hebben we veel contact met GroentenFruit Huis. In de lobby zijn we actief voor onze telers om de mogelijkheden te behouden om op een verantwoorde manier te produceren."

"Daarnaast denk ik dat we sectorbreed slimmer kunnen omgaan met certificeringen. Er is veel overlap. Harvest House gebruikt de BRC en IFS standaarden om minder audits te krijgen. Door BRC voldoe je aan de standaard en hoeven geen afzonderlijke audits plaats te vinden. Echter worden nog steeds veel klantspecifieke audits uitgevoerd. De auditdruk is zo best groot en administratief is het meer werk. Ik denk dat dit slimmer kan in de sector. Maar zolang er geen algemene norm komt, die door iedereen wordt geaccepteerd, blijf je die druk houden. Klanten willen zich onderscheiden en dat zal nooit veranderen."

Hoe belangrijk is een goede voedselveiligheidscultuur binnen Harvest House?
"We hebben geen kwaliteitsmanager én -afdeling omdat het moet, maar omdat we de meerwaarde ervan zien. Voedselveiligheid is belangrijk omdat we te maken hebben met teelt t/m het vermarkten van verse producten. Ons motto is niet voor niets: 'Harvest House is de bron van gezond leven'. En dat zit bij iedereen tussen de oren die bij ons werkt. Onze kwaliteitsmedewerkers zijn zichtbaar in het hele bedrijf en betrokken bij de dagelijkse bedrijfsvoering. Onze collega's weten ons te vinden en telers zien ons als kennispartner. En dat is belangrijk!"

"Ook intern hebben we veel aandacht voor voedselveiligheid. Nieuwe medewerkers krijgen een presentatie over onze afdeling en jaarlijks geven we een presentatie over voedselveiligheid en kwaliteit aan alle collega's. We geven voorbeelden om mensen mee te nemen in ons werk. En het draagt ook bij aan een stukje bewustwording."

Is het voor jullie moeilijk om vacatures voor kwaliteitsmanager te vervullen en jonge mensen aan te trekken?
"Bij Harvest House hebben we geen moeite om kwaliteitsmensen te vinden. Door de jaren heen is ons team gegroeid. Onderling leren we veel van elkaar, mede door een gezonde mix van jonge en ervaren collega's. We onderhouden zelf contact met scholen door vacatures onder de aandacht te brengen. Binnen het bedrijf bieden we ook volop doorgroeimogelijkheden en dit stimuleren we ook. Tevens hebben we veel stagiaires in dienst. Niet alleen leren ze het vak kennen, ze maken ook kennis met de groente- en fruitsector. Dit vinden we bij Harvest House ook erg belangrijk."

Heeft Harvest House veel contact met GroentenFruit Huis als het gaat om voedselveiligheid & kwaliteit?
"We hebben regelmatig contact met Daan van Empel en Nicolette Quaedvlieg van GroentenFruit Huis, mede in de werkgroepen waarin we Harvest House vertegenwoordigen. Maar ook voor andere zaken kunnen we terecht bij GroentenFruit Huis. We hebben met Daco Sol veel contact als het gaat over de Brexit en Inge Ribbens over producten naar verre bestemmingen. Er lopen dus veel lijntjes."

Wilt u nog iets meegeven aan de lezers over voedselveiligheid & kwaliteit?
"Ik wil nogmaals laten weten dat kwaliteitsmanager een mooi beroep is in een prachtige sector. Groenten en fruit heeft absoluut de toekomst. En daar geloof ik ook echt in. Ze zeggen als je eenmaal in de AGF sector werkt, je er ook nooit meer uit komt. En dat is natuurlijk niet voor niets. Of dit voor mij ook geldt, zal de tijd leren. Maar momenteel geniet ik van mijn en onze bijdrage vanuit Harvest House, aan gezond en veilig voedsel. Dat is mijn passie!"

World Food Safety Day 7 juni 2021
GroentenFruit Huis schenkt aandacht aan World Food Safety Day
In aanloop naar en op World Food Safety Day (7 juni 2021) zet GroentenFruit Huis de kwaliteitsmanager en het vak in het zonnetje. Naast de interviews met Daan van Empel & Nicolette
Quaedvlieg en David-Jan van Dijk (Harvest House), organiseert GroentenFruit Huis op 7 juni (14:00 - 16:00 uur) het webinar 'Kwaliteitsmanager is de spil in een goede voedselveiligheidscultuur'. Leden van GroentenFruit Huis kunnen zich aanmelden voor het webinar via het ledenportaal van GroentenFruit Huis.

Publicatiedatum: