Beperkt aanbod paprika's leidt tot sterkere markt in de VS

Weersomstandigheden, beperkte aantallen pallets en hoge vrachtkosten hebben ervoor gezorgd dat paprika's in de VS duurder zijn geworden dan normaal.

In het westen komen er momenteel producten uit Coachella, Californië. "Hier is een normale hoeveelheid rode paprika's beschikbaar. Onze groene paprika's worden nog een paar weken lang geleverd en over 2 tot 3 weken schakelen we over naar Bakersfield, naar het bedrijf Johnston Farms," zegt Garret Powell van Peter Rabbit Farms in Coachella. Het is het eerste jaar dat Johnston samenwerkt met Peter Rabbit, waardoor ze tot half juli groene paprika's kunnen leveren.

Garret Powell met zijn vader Steve Powell, COO en broer Collin Powell, field manager van Peter Rabbit Farms. Ze lopen door de velden voor het begin van de oogst van de groene paprika's begin april. Foto: Peter Rabbit Farms. 

Maar desondanks is de algehele oogst van Coachella toch lager. Aan het begin van het seizoen waren er hoge winden, waardoor er langzamer kon worden geoogst, evenals hoge temperaturen. Er zijn ook berichten van telers in Californië die paprika's verloren zijn door verminderde bloemvorming en de hitte. "Maar we zijn bezig met een inhaalslag en nu zitten we in de laatste fase van de oogst," zegt Powell. De producten van Coachella moeten ook de concurrentie aangaan met Mexicaanse producten uit Nogales, Arizona.

Oostkust ook beperkt
In het oosten was er in Florida ook een beperkte paprika-opbrengst door de weersomstandigheden en een kleiner areaal. De staat blijft tuinbouwgrond verliezen aan projectontwikkeling. Georgia heeft ook slechte weersomstandigheden gehad, waaronder extreem veel regen, wind en vroege hagelschade in het gewas. "Daardoor zijn vroege aanplantingen verloren gegaan. Deze zijn vervolgens niet vervangen of later geplant, omdat er maar een beperkt aantal planten beschikbaar waren in de kassen. Het lijkt erop dat er nu nog wel een late aanplant zal plaatsvinden," zegt Neil Mazal van East Coast Farms & Vegetables in Lake Worth, Florida. Zuid- en Noord-Carolina hebben ook een beperkte productie beschikbaar, omdat hun seizoen pas net is begonnen.

Foto: East Coast Farms & Vegetables

Ondertussen is de algehele vraag naar paprika's onverminderd hoog. "De vraag is groot naar zowel groene als rode paprika's," zegt Powell. "Nu alles weer opengaat, is er ook meer horeca. Mensen koken graag met paprika's."

Hoge prijzen
Wat ook niet verrassend is, is dat de prijzen voor paprika's hoog zijn. "Voor de extra grote en grote maten zijn de prijzen ongeveer gelijk aan vorig jaar. Maar voor de groene paprika's is er dit jaar minder keus dan vorig jaar," zegt Powell. "Dit jaar is er een groter gat tussen paprika's van hoge kwaliteit en klasse II."

Wie paprika's teelt, heeft te maken met uitdagingen die terug te zien zijn in de prijs, bijvoorbeeld de waterschaarste in Californië. "Veel telers van gewassen in lage rijen of droge groenten hebben hun watertoevoer omgeleid naar gewassen met een hoge productie, zoals amandelen en andere loofboomgewassen," zegt Mazal. "Er is dus minder water beschikbaar voor de groeiende droge groentes."

Foto: Peter Rabbit Farms

Hoge vrachtkosten blijven ook een factor, voornamelijk voor de telers aan de westkust, die producten vervoeren naar het dichtbevolkte noordoosten. "Paprika's vervoeren kan concurreren met kersen, perziken, druiven en pruimen, omdat die heel duur zijn in vervoer," zegt Mazal. "Een lading kersen kan $ 80.000 - $ 90.000 waard zijn en iemand die $ 15.000 moet betalen voor een vrachtwagen zal daar waarschijnlijk niet eens raar van opkijken. Maar iemand met een lading paprika's van $ 15.000 zal geen $ 10.000 - $ 12.000 willen betalen voor een vrachtwagen."

En voor het vervoer van kust naar kust is er een tekort aan pallets. Er is een algeheel tekort aan hout die ook telers en vervoerders beïnvloedt. Een aantal zeggen dat ze niet genoeg pallets hebben om producten op te vervoeren.

Voor meer informatie:
Garret Powell
Peter Rabbit Farms
+1 760 398 0136
garretp@peterrabbitfarms.com 
www.peterrabbitfarms.com

Neil Mazal
East Coast Farms & Vegetables
+1 561 951 0876
neil@eastcoastfarms.us  
www.eastcoastfarms.us


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven