Certhon rondt test met frambozen succesvol af

"Frambozen zijn niet het eerste gewas dat in je opkomt als je nadenkt over welke gewassen je binnen wilt telen," zegt Andrea Huegler, R&D engineer van Certhon. "Maar we zijn de uitdaging aangegaan, omdat telen in een gecontroleerde omgeving vele voordelen biedt."

Nadat tests met aardbeien in het Certhon Innovation Centre (CIC) besloot het bedrijf nog een test uit te voeren met een ander soort fruit. Certhon doet al lange tijd onderzoek naar indoor farming. Zo hebben ze ook onderzocht hoe ze de moeilijkere gewassen kunnen telen in een gecontroleerde omgeving zonder daglicht.


Andrea Huegler 

Resultaten
Het grootste voordeel van indoor telen is de hogere opbrengst en een consistente kwaliteit het hele jaar door. Certhon is ervan overtuigd dat er enorme mogelijkheden liggen voor het gewas, vanwege de premium status en korte houdbaarheid. "Het is de perfecte kandidaat voor indoor teelt." Tijdens deze test werd er gekozen voor veel voorkomende frambozenvariëteiten. Certhon gebruikte gekoelde frambozenstokken van een vermeerderaar. Ook kozen ze voor bestuiving door hommels en werd er boven- en tussenbelichting gebruikt voor de bloei van het gewas. De oogstperiode beslaat 10 weken, als onderdeel van een totale teeltcyclus van 21 weken en zal naar verwachting eind juli 2021 eindigen.

Teeltrisico's
Het onderzoek was voornamelijk gericht op de juiste transitie van de vegetatieve staat van het gewas naar de generatieve staat. Andrea zegt dat het uitbalanceren van het klimaat en de belichting met het energieverbruik het lastigste onderdeel is. "Vanaf de allereerste test met frambozen zijn we bezig met het vinden van de juiste balans tussen een verminderd energieverbruik, een bepaalde opbrengstgrootte van een uitstekende kwaliteit en het verlengen van de oogstperiode. Door middel van deze testen hebben we inmiddels bijna twee keer zoveel opbrengst als de traditionele Nederlandse telers die gebruikmaken van polytunnels," zegt Andrea.

Maar de teelt van frambozen is niet zonder uitdagingen. "Een van de risico's waar je mee te maken krijgt is grijze schimmel," legt Andrea uit. "Als de nectar niet goed uit de bloem wordt verwijderd, kan het fruit gaan schimmelen of een grijze gloed krijgen. Maar als je de luchtvochtigheid goed in de gaten houdt, kun je dit risico echt beperken. Dat is de gedachte achter de CIC, teeltrecepten optimaliseren en uiteindelijk het productassortiment uitbreiden zodat de klant een groot aantal opties heeft om uit te kiezen."

Kastoepassing 
De kennis die in de CIC wordt vergaard kan ook worden toegepast op de teelt van frambozen in kassen. Door deze gewassen binnen te telen, kan Certhon de ideale teeltomstandigheden genereren en de teelt optimaliseren. Met deze kennis maakt Certhon een blauwdruk die telers ook in kassen kunnen toepassen.

"De blauwdruk kan bijvoorbeeld gevolgd worden wanneer telers willen weten of ze extra belichting moeten geven, extra schaduw of de luchtvochtigheid moeten aanpassen. Op deze manier kunnen de ideale omstandigheden worden gekopieerd, zodat de hoogste kwaliteit en opbrengst kan worden bereikt in een kas."

Risico bij stokken
Een ander, maar heel belangrijk aspect is de kwaliteit van de frambozenstokken. Voor een goede opbrengst moeten de stokken een goede kwaliteit hebben en geen ziektes bevatten. "Dit kan niet altijd worden gegarandeerd," zegt Andrea, "omdat ze buiten worden vermeerderd en daarom altijd te maken hebben met invloeden van buitenaf, zoals het klimaat. We hebben het zelf nog niet geprobeerd, maar we denken dat de volgende stap bestaat uit het vermeerderen van frambozenstokken in een gecontroleerde omgeving zonder daglicht."

Voor meer informatie:
Andrea Huegler, R&D Engineer and Agronomist 
Certhon
ABC Westland 555
2685 ZH Poeldijk
+31 174 22 50 80
andrea.huegler@certhon.com
www.certhon.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven