Tomás Benavente, Pura Hoja:

"Door koeling kunnen we de houdbaarheid met 2-6 dagen verlengen"

"Het moment van oogsten moet zorgvuldig worden gepland, het product mag niet te laat worden geoogst. Ook temperatuurbeheersing is van vitaal belang voor de houdbaarheid. Afhankelijk van het gewas vindt de volledige koelketen idealiter plaats in een ruimte met een temperatuur tussen 2-5°C." Aan het woord is Tomás Benavente van Pura Hoja, de grootste teler van hydrocultuursla in Chili. Door de dunne en smalle vorm van het land is de distributie een grote complicatie voor hydrocultuurproducten. Door hun producten te koelen, kunnen ze de sla zo vers mogelijk houden voordat die in de schappen van de supermarkt belandt.

Pura Hoja werd opgericht in 2010. In de afgelopen tien jaar groeide het bedrijf uit tot de grootste teler van hydrocultuursla in Chili. Op hun NFT-systeem telen ze momenteel sla, terwijl ze ook proeven doen met kruiden en babygroenten. Volgens Tomás is het bedrijf technologisch in staat om elke groene bladgroente in hun kas te telen. Hij gelooft dat er een grote kans ligt voor de tuinbouwsector om efficiënter te worden door het gebruik van technologie, maar de markt moet deze producten ook waarderen.

Tomás: "Het hele jaar door een gezonde oogst telen is een grote uitdaging. Technologieën die het klimaat, de desinfectie en ontsmetting, de bemesting en het gewasbeheer regelen, zijn uiterst belangrijk. Met deze technieken kunnen we alle klimaat-omstandigheden in de omgeving beheersen."

Aangezien deze technologie niet gemakkelijk te managen en ook duur is, moet de markt de toegevoegde waarde van de hydrocultuur-producten naar waarde schatten. En daarom moet de sla van onberispelijke kwaliteit zijn wanneer hij de consument bereikt. De Pura Hoja-sla wordt op de nationale markt afgezet, hoofdzakelijk via de kleinhandelskanalen. "Het moment van oogsten moet zorgvuldig worden gepland, want de sla mag niet te oud zijn. Vervolgens is de temperatuurbeheersing van cruciaal belang."

Voor extra houdbaarheid werkt Pura Hoja sinds twee jaar met een vacuümkoeler. Deze koeler, geleverd door het Nederlandse bedrijf WeberCooling, helpt hen om de sla zo vers mogelijk te houden voordat deze in de schappen van de supermarkten terechtkomt.

Sylvia van Uden van Weber Cooling: "Door de druk in de vacuümkamer te verlagen, dwing je (een fractie van) het producteigen vocht te verdampen. Deze verdamping kost energie, die aan het product wordt onttrokken in de vorm van een temperatuurverlaging." Het team van WeberCooling is met hun technologie ook zeer actief op de Amerikaanse markt voor vertical farming en in Latijns-Amerika. Zowel hydrotelers als vertical farmers hebben voor de systemen gekozen, omdat het de houdbaarheid van de producten verlengt. Hetzelfde geldt voor Pura Hoja.

Tomás: "De vacuümkoeler helpt ons om de temperatuur na de oogst heel snel te laten dalen, wat de houdbaarheid van het product direct beïnvloedt. Na de oogst koelen we de producten minstens 20 minuten. Dit proces stelt ons in staat de houdbaarheid te verlengen met minimaal 2-6 dagen en volgens sommige cijfers zelfs tot 10 dagen. Op deze manier leveren we gezonde sla met een maximale versheid aan onze consumenten."

Voor meer informatie:
Pura Hoja
Valparaiso / Chile
Prieto 149-101, Quillota,
La Cruz, Región de Valparaíso
contacto@purahoja.com 
www.purahoja.com

Voor meer informatie:
Sylvia van Uden
Weber Cooling
+31 884 256 207 
svu@webercooling.com 
www.webercooling.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven