Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marco Snikkers, OneThird:

"Met infrarood analyseert de scanner de interne kwaliteit van AGF en voorspelt het ook de houdbaarheid”

Tholen - Het klinkt bijna als science fiction, maar dit jaar komt hij nog op de markt. Een scanner die de binnenkant van groenten en fruit analyseert en voorspelt hoe lang deze nog houdbaar is. Marco Snikkers, CEO van OneThird: "We zijn een spin-off van een groter bedrijf die al tientallen jaren dit soort sensoren maakt. Wat wij doen is dit specifiek herontwikkelen voor de AGF-markt en dat dan combineren met de database die we aan het bouwen zijn, om daar vervolgens iets zinnigs uit te laten komen voor de teler, distributeurs, de retailer en uiteindelijk ook de consument. Al is de scanner voor nu echt een b2b-product. Wat uniek is aan het systeem is dat we de houdbaarheid kunnen voorspellen. Op basis van deze voorspelling kan de gebruiker bepalen wat er met de batch gebeurt." 

Dynamische codes 
Op dit moment wordt de geschatte houdbaarheid van groenten en fruit door middel van een dagcode aan een product gehangen. Bijvoorbeeld P-6, wat betekent dat het product 6 dagen na oogst geconsumeerd moet worden. Dit is echter een statisch en conservatief gemiddelde. Wat OneThird doet is alle productspecifieke informatie combineren en voegt daarbij de interne analyse toe, waarbij het fruit of de groenten in minder dan een seconde wordt gescand en echt van binnen wordt geanalyseerd.

Dit leidt tot een actuele voorspelling van de houdbaarheid. Hiermee kan vervolgens de code aangepast worden. “We zien dat er veel variatie zit in de houdbaarheid van producten; nu hanteren retailers een vaste procedure gebaseerd op die dagcode en wordt fruit soms weggegooid dat nog prima 2 dagen houdbaar is. Door het product opnieuw te scannen kan de actuele houdbaarheid voorspeld worden en toch nog worden verkocht en geconsumeerd. Aan de andere kant kan een retailer bijvoorbeeld extra korting geven op producten die niet lang meer houdbaar zijn. In plaats van een vaste code voor houdbaarheid, kan nu een dynamische code worden ingezet die meer aspecten meeneemt in zijn voorspelling. Op deze manier kan er in de hele voedselketen op basis van deze code betere en snellere beslissingen worden genomen,” zegt Marco. 

Artificial intelligence  
De scanner meet dus een product van binnen, verbindt deze informatie aan de database met de al bekende algoritmes over de houdbaarheid van een product, maar daarnaast is de scanner ook zelflerend en worden algoritmes aan de hand van ‘machine learning’ steeds vernieuwd. Op de lange termijn, moet de scanner ook beschikbaar komen voor de consumentenmarkt in de vorm van een app. Op dit moment zijn er al telefoonontwikkelaars bezig met het integreren van infraroodscanners. De houdbaarheid-applicatie zou dan makkelijk gecombineerd kunnen worden met een mobiele telefoon. 


Kostenbesparing
De naam van het bedrijf OneThird slaat op het gegeven dat er nu één derde van het totaal aan voedsel wordt weggegooid. "Op dit moment hebben bedrijven in de AGF-sector moeite met het vooraf bepalen van de houdbaarheid van producten, waardoor detailhandelaren en retailers gedwongen worden groenten en fruit ter waarde van honderden miljoenen euro's weg te gooien wat direct ten koste gaat van de winst. Met de scanner kan de houdbaarheid van AGF dynamischer bepaald worden waardoor er minder wordt weggegooid en meer kosten worden bespaard,” besluit Marco.  

Voor meer informatie: 
OneThird 
+31 (0) 652 557 997
Hengelosestraat 527 
7521AG Enschede 
marco@onethird.io 
www.onethird.io