ok Bouwstenen van AGF-resten

Onderzoekers van de Universiteit van Tokio hebben een nieuwe methode ontwikkeld om voedselverspilling tegen te gaan door afgedankte groenten- en fruitresten te recyclen tot robuuste bouwmaterialen.

"Ons doel was om zeewier en gewone voedingsresten te gebruiken om materialen te maken die minstens zo sterk zijn als beton," legt Yuya Sakai, de hoofdauteur van de studie, uit. "Maar omdat we eetbaar voedselafval gebruikten, waren we ook geïnteresseerd in de vraag of het recyclingproces de smaak van de oorspronkelijke materialen beïnvloedde."

De onderzoekers leenden een "warmtepersing" concept dat gewoonlijk wordt gebruikt om bouwmaterialen te maken van houtpoeder, maar ze gebruikten vacuüm gedroogde, verpulverde voedingsresten, zoals zeewier, koolbladeren, sinaasappel, ui, pompoen en banaanschillen als de samenstellende poeders. De bewerkingstechniek bestond uit het mengen van het voedingspoeder met water en kruiden en het mengsel vervolgens bij hoge temperatuur in een vorm te persen. De onderzoekers testten de buigsterkte van de resulterende materialen en controleerden hun smaak, geur en uiterlijk.

"Met uitzondering van het exemplaar dat van pompoen was afgeleid, overtroffen alle materialen ons streefdoel voor buigsterkte," vertelt Kota Machida, een senior medewerker. "We ontdekten ook dat Chinese koolbladeren, die een materiaal produceerden dat meer dan drie keer sterker was dan beton, konden worden gemengd met het zwakkere materiaal op basis van pompoen om een effectieve wapening te bieden."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven