Hoe kan het gat dat veen achterlaat opgevuld worden?

De verwachting is dat de vraag naar groeimedia de komende decennia explosief zal toenemen, maar zal er genoeg zijn om aan deze grote vraag te voldoen, vooral wanneer de toekomstige beschikbaarheid en het gebruik van veen een probleem is?

De zoektocht naar duurzame alternatieven is al enkele jaren aan de gang, maar wat de tijdlijn betreft, zal het een uitdaging worden om het gat op te vullen dat door veen wordt achtergelaten. Samenwerking, communicatie en educatie zijn van cruciaal belang bij de overgang naar duurzamere alternatieven, zo bleek vorige week tijdens twee online bijeenkomsten.

 

Internationale discussie
De discussie omtrent veen is niet nieuw. In het Verenigd Koninkrijk is deze discussie al jaren bezig en onlangs kondigde de regering haar plannen aan om de verkoop van veencompost aan tuinders in Engeland tegen 2024 te verbieden. Verwacht wordt dat daarna ook een verbod op het gebruik van veen door de professionele kwekers zal volgen.

In de loop der jaren is het een internationale kwestie geworden. In Duitsland bijvoorbeeld willen ze het gebruik van veen tegen 2026 geleidelijk afschaffen. Eigenlijk draaide het hele debat jaren geleden al om turf, maar het onderwerp is veranderd in een zoektocht naar duurzamere alternatieven voor turf. Dus, wat zijn de alternatieven voor turf en hoe duurzaam zijn deze alternatieven?

Om het bewustzijn, de behoefte aan en de kennis over duurzame alternatieven te vergroten, worden er veel evenementen en, vooral tijdens de pandemie, webinars georganiseerd. Vorige week organiseerden AIPH en FCI er een en op dezelfde tijd hield HortiAdvice ook een webinar (klik hier voor het programma) om hun netwerk van Deense telers te informeren.


Panel bij het webinar van AIPH/FCI. Met de klok mee: Renee en Ed van Jungletalks, die het webinar mogelijk maakten. Panelleden Moritz Bocking (Klassmann Deilmann), Hein Boon (RHP) en Peter van den Dool (Van der Knaap Groep). Tim Briercliffe van AIPH. Presentatoren Catherine Dawson (Melcourt), Cecilia Luetgebrune (Growing Media Europe), en Marko Pomerants (IPS).

De impact van grondstoffen
In beide webinars werden verschillende presentaties gegeven over de alternatieven voor turf en de combinatie van veen met andere duurzamere materialen. Maar hoe duurzaam zijn deze alternatieven? Elke grondstof heeft een impact op het milieu, zo moet bijvoorbeeld kokosgruis van ver komen en vergt de productie van houtvezels nogal wat energie. Daarom is het belangrijk om het in de juiste context te plaatsen.

Hein Boon van RHP, een kenniscentrum voor substraten, was een van de presentatoren bij beide webinars en gaf uitleg over hun inspanningen om de impact, productie en de verwachte eigenschappen van dergelijke soorten groeimedia transparanter te maken. (eerder dit jaar vertelde Hein er ook al over

"Tijdlijnen komen niet overeen met vraag"
Volgens een recent rapport van de WUR zal de vraag naar groeimedia in 2050 400% zijn gestegen, dus hoe moet het gat worden opgevuld dat door veen zal worden achtergelaten? In een eerder gepubliceerd artikel van FloralDaily legde Catherine Dawson, Melcourt al uit dat het een uitdaging zal zijn in het Verenigd Koninkrijk en tijdens het AIPH-webinar benadrukte ze opnieuw, samen met de andere presentatoren uit andere landen, hoe groot deze uitdaging is. "De tijdlijnen komen niet overeen met de vraag en dat is een probleem," zeggen ze.

Communicatie en samenwerking is van essentieel belang 
Volgens de deelnemers aan het webinar is communicatie en samenwerking belangrijk. Om aan de vraag te kunnen voldoen, moeten we samenwerken bij het vinden en ontwikkelen van duurzame groeimedia, benadrukken ze. Daarnaast is het ook belangrijk om boodschappen over te brengen zoals het strakke tijdschema en het feit dat veen verantwoord geproduceerd kan worden. Met RPP heeft de sector bijvoorbeeld het initiatief genomen om verantwoorde keuzes te maken en het proces zo transparant mogelijk te laten verlopen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven