€ 3,2 miljoen voor Israëlische start-up die robotbestuiver ontwikkelt

De Israëlische start-up Arugga ontwikkelt een autonome robot voor de behandeling en monitoring van individuele planten in kassen. Ze hebben nu een investeringsronde van $ 4 miljoen (3,2 mln euro) afgerond, geleid door Cresson en in samenwerking met Smart Agro, een agritech R&D-partner die aan de Tel Aviv Stock Exchange genoteerd staat.

Arugga heeft tot nu toe in totaal $ 5,8 miljoen (4,7 mln euro) opgehaald en lanceert hun eerste module, de robotbestuiver, voor het grote marktsegment van kasgeteelde tomaten. De mechanische bestuivingsmodule is bedoeld als vervanging van steeds schaarser wordende arbeidskrachten in landen waar de bestuiving handmatig wordt gedaan. Het bedrijf zegt dat het ook het werk van hommels, de meest gebruikte bestuivingsoplossing, zal vervangen, waardoor de gevoeligheid voor milieuomstandigheden en gewasbeschermings-middelen wordt weggenomen en de verspreiding van virussen wordt voorkomen.

Het bedrijf heeft de robot de naam TRATA gegeven en zegt dat de bestuivingstechnologie met succes is getest in een commerciële kas in Israël. De resultaten waren net zo goed of beter dan het werk van de hommels. De robot is uitgerust met camera's en op kunstmatige intelligentie gebaseerde computervision en herkent welke bloemen klaar zijn voor bestuiving. Daarna wordt er via een luchtdrukmechanisme steeds kleine beetjes gekalibreerde lucht over de geselecteerde bloem heen geblazen.

"De Israëlische agrotechsector neemt een grote vlucht," zegt Dganit Vered, directeur van Smart Agro. "De bevolkingsgroei wereldwijd, evenals de tekorten in water, land en hommels en de doorlopende strijd tegen plantenziektes vereisen creatieve technologische oplossingen. Ik ben ervan overtuigd dat de introductie van innovatieve technologieën zoals die van Arugga een uitstekende oplossingen zullen zijn voor de bestaande problemen in de wereldwijde glastuinbouw."

Lees het volledige artikel op www.calcalisttech.com.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven