Warmte-overschot maakt specialist klimaattechniek creatief

Tholen – Als je het klimaat tot op 0,1 graden Celsius kunt regelen in een cleanroom of operatiekamer, dan kun je dat ook in een klimaatcel of vertical farm. Weiss Technik, een van origine Duits bedrijf met vestigingen in wereldwijd waaronder ook in Nederland, beheerst het kunstje van klimaatbeheersing.

Niet gek dus dat het bedrijf ook klimaattechniek levert voor klimaatcellen en vertical farms. De uitdaging daarbij is vooral het garanderen van een héél egaal klimaat én een zo efficiënt mogelijk energiegebruik, zien Wesley Witteveen en Kees Winkel van de Nederlandse tak, gevestigd in Tiel.

“In een vertical farm, waarbij telers steeds verder de hoogte in gaan vanaf een klein grondoppervlak, is het belangrijk dat de temperatuurverschillen tussen de teeltlagen niet te groot zijn”, vertelt Wesley, Sales Manager. Met het opschalen van vertical farms wordt die uitdaging steeds groter. “Het doel is altijd een optimaal microklimaat rondom de plant.”

Opschalen en koppelen
Weiss Technik heeft zich gespecialiseerd in klimaatregeling in nichemarkten. Kees, Managing Director: “Wij zeggen weleens dat het voor ons interessant wordt als het écht moeilijk wordt. Dat is van oudsher zo voor hele specifieke R&D-toepassingen, maar bijvoorbeeld ook bij datacenters. Daarin moeten grote hoeveelheden warme lucht op een duurzame manier weg gekoeld worden. De gelijkenissen met een vertical farm hier zijn vrij groot.”

Een vrij recent voorbeeld van een heel concrete koppeling van een datacenter en aan teelt van planten is een Duits project. Hier werd restwarmte uit een datacenter gebruikt bij algenkweek in, in dit geval, een kas. Wesley: “Ik verwacht dat dit soort koppelingen in de toekomst vaker gemaakt zullen worden.”

Op die manier wordt het mogelijk om bij opschalen van bijvoorbeeld meerlagenteelt ook een efficiëntieslag in energiegebruik te maken. Kees vult aan. “Anders dan bij R&D-systemen ligt daar bij grotere systemen meer nadruk op. Vertical farming wordt immers veel gebruik om lokaal, met weinig middelen en weinig transportkilometers voedsel te produceren.”

Warmte weg koelen
Wesley stipt aan dat het niet zonder reden is dat veel datacenters op het noordelijk halfrond gebouwd zijn. “Het vrij gematigde klimaat maakt het mogelijk om de datacenters duurzaam met buitenlucht te koelen.”

Hetzelfde voordeel gaat ook op voor vertical farms op het noordelijk halfrond. Toch betekent het niet dat vertical farms in hele warme, zonnige klimaten niet zouden werken. “Het is voor iedere situatie afzonderlijk altijd weer zaak te kijken wat er mogelijk is met de technieken die er zijn. Zo heb je in de woestijn weinig water, maar wel veel zon. Ideaal dus voor een vertical farm, waarin je weinig water gebruikt én waarbij je met zelf duurzaam opgewekte energie andere klimaatprocessen kan ondersteunen.”

Hoewel Weiss Technik zich niet direct richt op hele grote teeltoppervlaktes, gaat het soms toch om flink grote systemen. Zo kiezen telers bijvoorbeeld om in delen te bouwen. Op die manier is ook klimaatbeheersing makkelijker te realiseren én is sprake van risicospreiding.

Dichtbij consument
Zelf richt Weiss zich zoals gezegd niet direct op klimaattechniek voor heel grootschalige productieteelt. In de glastuinbouw kom je hun techniek dan ook niet of nauwelijks tegen. Maar ook daarbuiten is het goed zoeken naar de naam Weiss Technik. Dat komt omdat het bedrijf samenwerkt met partijen die de teeltsystemen ontwikkelen. Weiss Technik is daarbij dan onderdeel van de turnkey levering. Kees: “Op die manier leveren we toch onze bijdrage, bijvoorbeeld aan de trend waarbij consumenten live in de supermarkt hun eigen kruiden plukken. Met behulp van onze techniek is steeds dichterbij de consument telen mogelijk.”

Voor meer informatie:
Weiss Technik Nederland BV
www.weiss-technik.nl 

Wesley Witteveen
wesley.witteveen@weiss-technik.com 

Kees Winkel
kees.winkel@weiss-technik.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven