Markus Schneider van Frutania over de Duitse zachtfruitoogst

"Ondanks alle uitdagingen rekenen we op een succesvol zachtfruitseizoen"

Ondanks de recordkoude maand april is de Duitse aardbeienoogst nu in volle gang. Ook bij de teeltbedrijven van Frutania groeien nu volop tunnelaardbeien en aardbeien uit de vollegrond. "Hoewel de koude-inval de oogst van al het zachtfruit aanzienlijk heeft vertraagd, rekenen we op een succesvol Duits seizoen," zegt directeur Markus Schneider. 

"De aardbeien hebben zonder twijfel geleden onder het tekort aan zon. Ook de maand mei is tot nu toe relatief vochtig en donker geweest, waardoor de rijping in de tunnels zeer langzaam ging", aldus Markus, die echter op een normale oogst rekent.

Naast tunnelaardbeien komen inmiddels ook de eerste, kleinere hoeveelheden aardbeien uit de vollegrond op de markt. "We zien momenteel een goede groei en verwachten daardoor dat de totale oogst ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar zal liggen."

Frutania is licentienemer van het nieuwe ras AK43 c.q. 'Eve’s Delight 2'. Dit doordragende ras met een grote oogst is zeer goed geschikt voor de verkoop in de zomer (juni-juli).

Frambozen: hoge productiekosten bepalen de markt
In week 24 - circa twee weken later dan gebruikelijk - zullen vermoedelijk de eerste Duitse frambozen arriveren. Met een marktaandeel van circa 50% van de Duitse oogst spelen de frambozen bij Frutania een belangrijke rol. Het bedrijf levert ze het hele jaar door. "Momenteel zijn Spaanse frambozen voldoende beschikbaar om de vraag te dekken. In z'n algemeenheid is de concurrentie buiten het Duitse seizoen extreem groot bij stijgende productiekosten. Vanwege de geleidelijke seizoensverlenging en rassenontwikkeling zijn Duitse frambozen inmiddels tot in oktober verkrijgbaar."


Een framboos van het ras Diamond Jubilee 

Bramen en rode bessen: niche binnen de Duitse teelt
Bramen uit de regio Oberkirch zijn sinds vorige week in beperkte hoeveelheden al beschikbaar. "De volumes zijn in de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven en een enorme stijging zal er naar mijn idee niet komen. Bramen omvatten naar verhouding circa 15-20 procent van de Rubussoorten in ons aanbod en zijn daarmee eerder een aanvullende niche in ons portfolio."


Bramen uit Duitse teelt

Tijdens de laatste bouwwerkzaamheden op de huidige standplaats in Grafschaft-Ringen werd doelgericht in opslagtechniek geïnvesteerd. Markus: "Juist bij rode bessen is onze specialiseringsgraad zeer hoog. Door beschermde teelt en de modernste bewaring kunnen we inmiddels tot in januari Duitse rode bessen leveren."


Een blik op de frambozenteelt

Blauwe bessen: mooie groeicijfers
Door de modernste tunnelinstallaties is er volgens Markus slechts  minimale schade ontstaan bij Duitse blauwe bessen. "We rekenen daarom op een normale oogst bij de tunnelteelt en een seizoenstart volgens planning in week 24."

Vanwege inkoop in alle grote teeltgebieden heeft Frutania zich in de loop der jaren kunnen ontwikkelen tot een blauwe bessenleverancier die de levensmiddelenhandel het hele jaar door van product kan voorzien. "Duitse blauwe bessen zijn er van juni tot en met september, aansluitend gaat het in december verder met Zuid-Afrika en Chili tot maart. Tussen maart en juni nemen we afhankelijk van het aanbod blauwe bessen uit Spanje, Marokko of Portugal af. In z'n totaliteit is de blauwe bessenconsumptie nog steeds sterk groeiend."

Voor meer informatie:
Markus Schneider
Frutania GmbH
Heinrich-Lanz-Str. 3
D-53501 Grafschaft-Ringen
+49 (0)2641 91110
Beatrice.Schneider@frutania.de
hwww.frutania.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven