Tomatentelers ontdekken veel effecten bij anders belichten

In juni eindigt het eerste academisch jaar voor een groep tomatentelers. Tijdens de bijeenkomsten van de Academy Tomaat wordt de verbinding gelegd tussen de praktijk van alledag en de ervaringen in de proef waar een fossielvrije teelt onderzocht wordt.

Onderdeel van de proef is de toepassing van 280 µmol topbelichting met LED. Voor een aantal deelnemers reden om aan te sluiten bij groep. De effecten hiervan zijn door de deelnemers onderzocht door simulaties met de uitstralingsmonitor, zo deelt Peter Geelen op Kas als Energiebron.

De groep kwam tot de conclusie dat de verschillen met SON-T belichting veel verder reiken dan alleen het spectrum. Belangrijke effecten zijn ontdekt in netto straling, temperatuurprofiel, energie-efficiëntie in combinatie met verwarming en schermen, verdampingsverschillen en dus nutriënten opname en transport.

Lichtverdeling horizontaal maar met name ook verticaal in het gewas hangt ook weer nauw samen met bladdichtheid, stengeldichtheid, internodiën-lengte enzovoort. Hierdoor ontstaan verschillen in het temperatuurprofiel, dat weer gevolgen heeft voor afrijpingssnelheid en lichtbenutting. Met andere woorden: een andere manier van belichten heeft vergaande gevolgen en vereist een geïntegreerde aanpak.

Lees hier verder op Kas als Energiebron. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven