Braam kan 's winters bij lang belichten met lagere lichtintensiteit toe

Bij een gelijke lichtsom bleek in een winterteelt met braam dat 18 uur belichten met een lagere lichtintensiteit minstens even hoog scoorde dan ruim 13 uur belichten met een hoge lichtintensiteit. Dit betekent voor een teler lagere aanschafkosten van de LED’s, schrijven Jan Janse van de WUR en Alex van Klink van Delphy op Kas als Energiebron.

Meer licht gaf weliswaar een hogere productie, maar per kilo product kostte dat meer aan stroom. In de winter zijn hoge CO2-niveau’s niet nodig.

In een onderzoek van Wageningen University & Research Glastuinbouw en Bollen is nagegaan wat de invloed was van een lage lichtintensiteit met maximaal 18 uur belichten ten opzichte van een hoge lichtintensiteit met kort (ruim 13 uur) belichten. De lichtsom was hierbij exact gelijk. Daarnaast was er een behandeling met een lagere én een hogere lichtintensiteit van de LED’s.

Het onderzoek is uitgevoerd bij de bramenrassen Loch Ness en Von en duurde van 8 november 2020 tot half maart 2021. In dezelfde periode zijn door het Delphy Improvement Centre waarnemingen verricht op het praktijkbedrijf van Wouter van den Bosch. Hier stond hetzelfde plantmateriaal van Loch Ness, maar dan onder SON-T belichting.

Lees hier verder. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven