Zviki Porat van Azrom:

"Grote economische haalbaarheid van teelt vanille in een kas"

Stel je eens voor dat je de gewassen die je in je kas teelt kunt verkopen voor € 571 per kilo. Dat klinkt best goed, toch? Het was dit voorjaar prijs van vanille en het is mogelijk om dit in een kas te telen.

De Israëlische kasteler Azrom wil telers helpen deze markt te betreden en biedt een compleet pakket, inclusief begeleiding op het gebied van techniek en de markt. Kasgeteelde vanille is een nieuw product dat zijn weg naar de markt nog moet vinden.

De traditionele vanilleteelt is veranderd in de afgelopen jaren. "De gebieden wereldwijd waar veel vanille wordt geteeld (vooral in bossen in Madagaskar en Indonesië) lijden onder de klimaatverandering en er is een enorm tekort aan vanille voor de voedsel-, parfum- en aromatherapiesectoren," zegt Zviki Porat van Azrom.

De prijs is ongelooflijk hoog en blijft toenemen. Het bedrijf heeft deze trend onderzocht en heeft in de afgelopen twee jaar gekeken naar de agro-technische zaken die vereist zijn voor de teelt van vanille in een kas. "Dit kan de teeltperiode aanzienlijk verkorten en de teler betere commerciële resultaten opleveren."

ROI <5 jaar
Hij heeft berekend dat de prijs van vanille nu eind mei op $ 700 (€ 570) per kilo lag. "Er is geen twijfel dat dit een van de duurste gewassen is die wereldwijd verkocht wordt. Met de hulp van telers die al vanille telen in een kas zijn we nu zover dat we precies weten wat er nodig is om vanille te telen en de teeltperiode met zo'n 50% te verkorten," zegt Zviki. "Als we deze kennis gebruiken voor het ontwerpen van een kas, dan is de opbrengst naar verwachting 10 ton per hectare per jaar (gedroogde vanille). Natuurlijk is er tijd voor nodig om een nieuw product zodanig te telen dat deze tegemoet komt aan de wensen van de markt. Toch verwachten we dat we binnen vijf jaar een ROI kunnen behalen." 

Deze ROI is uiteraard belangrijk voor het succes van een project, vooral met een nieuw product zoals kasgeteelde vanille. "Er wordt veel gesproken over medische cannabis en de verwachte inkomsten uit een succesvolle teelt van dat gewas, maar men vergeet al snel dat het moeilijk is om daar bij uit te komen," voegt Zviki toe. "Bij vanille aan de andere kant hoeft een ondernemer geen regelgevers, politie en gezondheidsorganisatie in te zetten. De initiële investering is dus ook veel lager, de huidige uitgaven zijn kleiner en het risico van de investering is navenant ook kleiner."

Omdat ze geloven in dit gewas en de markt willen ontwikkelen, hebben ze een compleet pakket samengesteld voor telers en investeerders, inclusief technische en zakelijke ondersteuning en startend met een zakelijk haalbaarheidsonderzoek. Het pakket bevat ook het agrotechnische ontwerp, aangepast aan vanille, de levering en bouw van een bedrijfsklaar kasproject, de bijbehorende apparatuur in de kassen en de levering van vanillezaailingen.

Voor een succesvolle teelt is er ook agronomische begeleiding en consultancy voor het proces na de oogst, evenals het plannen van een droog- en verpakkingsfaciliteit. En zodra het product klaar is, is de verpakking belangrijk voor het betreden van de markt. Ook worden er daarom zakelijke contacten gedeeld om eindgebruikers van vanille te kunnen bereiken. 

"In de 60 jaar dat Azrom nu bestaat is het altijd onderdeel geweest van ons DNA om op zoek te gaan naar innovatieve richtingen voor de ontwikkeling van toepasselijke oplossingen die nog niet bestaan in de sector waar we toonaangevend zijn. Net als met medische cannabis willen we nu met vanille een pionier en marktleider zijn," besluit Zviki.

Voor meer informatie: 
Azrom Greenhouses
Zviki Porat
+972 549 467 077
zviki@azrom.com
www.azrom.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven