Invoering hygiënemaatregelen en certificeringen voor vertical farms

"Wij maken gebruik van 'verrassingsinspecties' op onze teeltlocatie," zegt Ozawa, hygiëne- en kwaliteitsmanager bij het Japanse vertical farm bedrijf Spread. "Af en toe testen we werknemers door te controleren of ze zich voldoende hebben afgespoeld, om elke mogelijke besmetting te voorkomen. Van de werknemers die op de teeltlocatie aan het werk zijn, moet eerst de lichaamstemperatuur worden gemeten. Vervolgens worden ze gereinigd in een luchtdouche, waarna ze de teeltruimte mogen betreden."

Ozawa kwam in 2013 bij Spread werken en nam een flinke dosis ervaring in hygiëne- en kwaliteitsbeheer bij voedselverwerkende bedrijven met zich mee. Ozawa is nu verantwoordelijk voor de hygiëneprocedures voor alle teeltlocaties van Spread. Als Quality Control Manager houdt Ozawa toezicht op faciliteiten van Spread, zoals de vertical farm in Kameoka en de Techno Farm Keihanna. 


De heer Ozawa 

Hygiënische maatregelen
Ozawa stelde vast dat Spread vooral bekend staat om zijn productkwaliteit. De strikte hygiënenormen van Spread zouden voor de andere tuinbouwbedrijven wel eens moeilijk na te leven kunnen zijn. Het hygiënebeheer van Spread zal van essentieel belang zijn op vertical farms, aangezien vertical farming veel meer controle over de kweekomgeving mogelijk maakt. Begin 2000, als gevolg van een reeks ongelukkige gebeurtenissen in de voedselproductie, is de vraag naar voedselveiligheid in Japan sindsdien sterk toegenomen.

"Sinds de bouw van de teeltlocatie in Kameoka in 2007 introduceren we hygiëneaspecten in alle delen van de farm, zowel in de 'hardware', d.w.z. de tastbare delen, zoals de uitrusting en de lay-out van het gebouw, als in de 'software', d.w.z. zaken als opleiding, monitoring en knowhow op het gebied van hygiëne, waarbij we het hygiëneperspectief integreren. We maken bijvoorbeeld een scheiding tussen het kweekgebied en andere delen en implementeren 'schone gebieden' en 'onreine gebieden' in termen van de voedselverwerkende industrie," merkt Ozawa op.

Het schoonmaakgedeelte is dus gescheiden van het teeltgedeelte, van werknemers voordat ze de vertical farm binnengaan. Wat de 'software' betreft, wordt het bedrijf voortdurend geanalyseerd op het aantal bacteriën. Daarom zijn Ozawa en zijn team verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole op de farm om al deze maatregelen uit te voeren. Hij heeft de werknemers opgeleid over hygiënemaatregelen die intern moeten worden erkend. 


De Techno Farm van Spread in Keihanna 

De onderneming heeft een langdurige samenwerking met een cateringbedrijf in vliegtuigen om verse salades in de lucht te leveren. Volgens Spread is het bedrijf streng op het gebied van hygiëne en kwaliteitsbeheer, waardoor de samenwerking tussen de bedrijven goed past.  


Het productassortiment van Spread

JAS0012-certificaat
Ozawa merkt op dat voedselveiligheid, met name van verse producten, wordt gezien als een belangrijke kwestie. "Vertical farms kunnen daarvoor de oplossing zijn, gezien hun totale controle over de kweekomgeving. Maar zelfs in Japan was er geen hygiënenorm of een meer gangbare norm om deze maatregelen te reguleren," vertelt hij. Vanwege deze behoeften heeft het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij in 2019 het JAS0012-certificaat in het leven geroepen. Het is de eerste norm ter wereld die zich uitsluitend richt op hygiëne en teeltbeheer in vertical farms. "We willen klanten laten zien dat onze producten veilig zijn, met behulp van hygiënenormen en hygiënebeheer", zegt Ozawa tot slot.

Voor meer informatie:
Spread Co., Ltd. 
www.spread.co.jp 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven