Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wolfgang en Florian Steiner:

"In de groententeelt is er niet zoiets als een kantoor aan huis"

Tholen - In Kirchweidach, een klein dorp ruim 100 kilometer ten oosten van München en op een steenworp afstand van de Oostenrijkse grens, liggen de teeltbedrijven van de broers Wolfgang en Florian Steiner. Samen telen zij, in samenwerking met de REWE Groep, conventionele en biologische vruchtgroenten. Het jaar 2020 verliep voor de broers, ondanks alle omstandigheden, zeer goed. Dat is volgens hen mede te danken aan de strenge regels en de consequente toepassing daarvan: ‟In de groententeelt is er niet zoiets als een kantoor aan huis.”

Ondanks enkele hamstersituaties was de jaarplanning gemakkelijk uit te voeren: ‟In het begin van de crisis konden we het nauwelijks bijbenen, maar sindsdien is alles weer normaal geworden. We voelen de veranderingen in de markt minder sterk dankzij onze directe samenwerking met REWE, en deze hadden geen structurele impact op onze activiteiten.” Zowel Wolfgangs conventionele als Florians biologische teeltbedrijf zagen een gestage toename van de vraag.


Wolfgang Steiner

Finetuning in de nieuwe kas in Emmerting
Vorig jaar heeft Wolfgang Steiner zijn nieuwe kas in Emmerting in gebruik genomen, waarin ook 's winters tomaten kunnen worden geoogst onder moderne ledbelichting. Tot nu toe is hij zeer tevreden met zijn investering: ‟We zijn nog steeds aan het leren hoe we met de nieuwe ledbelichting en het ontvochtigingssysteem moeten werken. We werken aan de finetuning van de kas om onze opbrengsten nog verder te optimaliseren. De smaak is al goed en dat is voor ons nog steeds de belangrijkste factor.”

Steiner had al met belichting gewerkt op 2,2 hectare op de oude locatie in Kirchweidach en kon vaststellen dat er nog steeds behoefte was op de markt. ‟In Kirchweidach werkten we echter nog met oudere lampen, dus kozen we voor Emmerting voor efficiëntere ledbelichting."

Deze passen volgens de ondernemer goed in het veelzijdige energie- en duurzaamheidsconcept van zijn bedrijf en zijn klant REWE: "In Emmerting krijgen we de energie van een naburige energiecentrale. Voeg daarbij de ledlampen, die 35% energie besparen in vergelijking met conventionele lampen.”


De nieuwe kas in Emmerting

Gat in de markt 's winters dichten
Uiteraard werd ook de vraag gesteld of het überhaupt nodig en verantwoord is tomaten te telen in de winter: ‟Maar wij willen het 'totaalplaatje' zien en alle factoren in aanmerking nemen. Het assortiment aan lokale groenten is klein in de winter, maar de vraag naar tomaten is groot, zelfs in het winterseizoen. En als ze niet regionaal verkrijgbaar zijn, worden ze gewoon geïmporteerd. Dan spelen bijvoorbeeld transportemissies een rol, of waterproblemen in het land van herkomst. Dit gat in de markt kunnen we nu dichten met regionale producten.”

Bij de nieuwe kas werd een nieuw hoogbouwmagazijn gebouwd en er werd een nieuw kwaliteitscontrolesysteem ingevoerd: ‟We hebben onze processen verder gestandaardiseerd, zodat we enerzijds onze telers snel positieve feedback kunnen geven over hun werk en anderzijds snel kunnen ingrijpen en onze processen kunnen bijsturen als iets niet helemaal klopt. In ons nieuwe hoogbouwmagazijn ligt de nadruk op automatisering en digitalisering. We hebben rechtstreeks toegang tot gegevens uit de kas en klimaatgegevens om de besturing in het magazijn te optimaliseren,” zegt Wolfgang.

Florian Steiner had zijn kas in 2019 officieel geopend en doet het nu wat rustiger aan. ‟We hebben een breed scala aan producten in de biologische tuinbouw: vijf soorten tomaten, paprika's en komkommers. Er is nog genoeg te doen, zelfs zonder een nieuw gebouw en nieuwe technologie,” lacht hij.


Florian Steiner

Volledig plasticvrij sinds vorig jaar
De verpakkingsdiscussie raakte vorig jaar wat op de achtergrond door de pandemie, maar stond nog steeds op de agenda van Wolfgang en Florian Steiner. Op de BIOhof worden de groenten sinds vorig jaar volledig plasticvrij verpakt. ‟Zowel bij REWE Markt als bij andere ketens die tot het REWE concern behoren, zijn we voor onze producten volledig op kartonnen verpakkingen overgestapt,” zegt Florian.

"Voor onze conventionele producten hebben wij zelf, samen met een verpakkingsfabrikant, een snack-cup ontwikkeld. Deze zal in de zomer op de markt worden gebracht voor de eerste tests. Als de verpakking door de klanten goed wordt ontvangen, zullen nog veel meer van onze producten in plasticvrije verpakking volgen. Plasticvrije schaalverpakkingen zijn nog steeds een groot item in de groentensector,” vult Wolfgang aan.

Planningszekerheid dankzij teelt op contract
Toen de familie Steiner enkele jaren geleden de samenwerking met het REWE-concern aanging, moesten zij natuurlijk de afweging maken of zij van één koper afhankelijk wilden worden. Vandaag zijn de broers het erover eens: ze hebben geen enkele spijt van het partnerschap.

"Als telers profiteren wij van de gereguleerde seizoensplanning, waarbij wij van tevoren precies kunnen afspreken in welke periode welke hoeveelheden nodig zijn. Als er behoefte is aan meer producten - vruchtgroenten zijn immers nog steeds een natuurproduct en afhankelijk van externe omstandigheden - kan REWE de volumedruk regelen via promotieacties. Wij worden niet aan ons lot overgelaten in dergelijke situaties, en niet elke teler kan dat zeggen.”

Tegelijkertijd motiveren en inspireren zij elkaar tot nieuwe projecten. ‟Natuurlijk moeten wij aan bepaalde eisen van de foodretail voldoen, maar in ruil daarvoor krijgen we steun bij de uitvoering van nieuwe, innovatieve ideeën, zoals onze nieuwe plasticvrije verpakking. Samen kunnen de ontwikkelingen snel, dicht bij de markt en in overeenstemming met de behoeften van de consument worden uitgevoerd.”

Ook op het vlak van duurzaamheid scoort de contractteelt hoge ogen voor de Steiners: ‟De hoeveelheden die we telen, worden efficiënt gecontroleerd. Dit betekent dat er minder verliezen zijn: de opslagtijd kan worden verkort, wat uiteindelijk betekent dat het product langer houdbaar is in de winkel en bij de consument. Op die manier kan voedselverspilling worden vermeden, in de foodretail en bij de consument zelf.”

‟De planningszekerheid die we dankzij de contracttuinbouw voor REWE Group bereiken, stelt ons in staat om innovatieve projecten uit te voeren, duurzamer te telen en onze teelt klaar te maken voor de toekomst,” besluiten Wolfgang en Florian optimistisch. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Gemüsebau Steiner
www.gemuesebau-steiner.de 
Wolfgang Steiner
W.Steiner@gemuesebau-steiner.de 

BIOhof
www.biohof-kirchweidach.de 
Florian Steiner
f.steiner@biohof-kirchweidach.de