"zomaar bouwen omdat de prijzen goed zijn is er hier niet bij"

Canadees British Columbia controleert groei glastuinbouw streng

"Onze tuinbouwsector beslaat slechts 0,1% van het beschikbare agrarische land in British Columbia, maar produceert een enorme hoeveelheid groenten. Om hetzelfde in vollegrondsteelt te halen zou je zo'n 4.850 hectare nodig hebben," zegt Colin Chapdelaine, voorzitter van BC Hothouse.

Het kasoppervlak van de Canadese provincie British Columbia is 325 hectare, alleen dat van Ontario is groter. De oppervlakte fluctueert sinds de legalisatie van cannabis, maar is de laatste jaren stabiel gebleven rond deze 325 hectare.

In British Columbia wordt de installatie en uitbreiding van kassen gereguleerd door de BC Vegetable Marketing Commission (BCVMC), dat een systeem voor aanbodbeheer toepast. BCVMC reguleert drie belangrijke gewascategorieën: opslaggewassen (wortelgewassen, kool, aardappelen), verwerkingsgewassen (bonen, broccoli, bloemkool, maïs, enz.) en kasgewassen (komkommers, sla, tomaten en paprika's).

Colin Chapdelaine, voorzitter van BC Hothouse 

Systeem voor aanbodbeheer
Dit systeem voor aanbodbeheer zorgt ervoor dat de uitbreiding van de kassen in British Columbia weloverwogen en consistent verloopt, aangezien potentiële telers vóór de bouw een quotum moeten aanvragen en een distributiecontract moeten sluiten met een van de zeven erkende agentschappen om de producten af te zetten. 

"Ons systeem van aanbodbeheer heeft gewerkt. Je kunt niet zomaar in British Columbia komen opdagen en hectaren kassen bouwen, alleen maar omdat de omstandigheden voor de paprikateelt goed zijn, bijvoorbeeld. Dit heeft de telers in staat gesteld een goede basis te behouden en voorkomt gekte in de markt," legt Colin uit.

Bovendien moeten potentiële telers rekening houden met de tuinbouwreserve, die tuinbouwgrond beschermt tegen ontwikkeling. Als iemand land aan de reserve wil onttrekken, moet hij dat elders vervangen. Met het beheerssysteem voor het aanbod en de tuinbouwlandreserve zorgt British Columbia ervoor dat de ontwikkeling van de tuinbouw op een duurzame, voorspelbare manier plaatsvindt en dat de pracht en duurzaamheid van de provincie behouden blijft.

Eric Schlacht van Deltaview Farms, een partner van BC Hothouse die aardbeien en tomaten teelt

BC Hothouse – de originele glastuinbouwer in British Columbia
BC Hothouse, een belangrijke speler in de glastuinbouw in British Columbia, was volgens Colin de oorspronkelijke teler, verlader en verkoper van kassen in het westen van Canada. BC Hothouse werd opgericht in 1973 en had voorheen elk kassenbedrijf in het gebied in handen. BC Hothouse is momenteel eigendom van Star Group en is sinds 2009 een volledige dochteronderneming van Star Produce.

"Sinds 2009 zijn we gegroeid qua areaal en nu zijn we de op één na grootste marketeer voor kasgewassen, met 150 hectare. Dat is ruwweg 20% van de hele markt, terwijl de resterende 80% verdeeld is over zes andere partijen," zegt Colin.

De producten van BC Hothouse zijn onder andere paprika's, tomaten, speciale tomaten, komkommers en aardbeien. Volgens Colin is BC Hothouse een van de grootste komkommertelers in British Columbia en de grootste kasaardbeienteler in West-Canada. BC Hothouse heeft ook een zusterbedrijf in Alberta, Whole Leaf genaamd. Dat is een hightech slakas. "We willen niet de grootste zijn, we willen de beste zijn. We willen de beste resultaten bieden aan onze telers en veel smaak en waarde aan onze klanten."

Groei voor BC Hothouse en de glastuinbouwsector
Net als de glastuinbouwsector in British Columbia als geheel maakt BC Hothouse een organische groei door en is het bedrijf voortdurend op zoek naar innovaties om het rendement voor de teler te verbeteren. Colin legt uit dat de vraag naar lokaal geteelde producten in Canada toeneemt en dat er daarom steeds meer wordt overgestapt op teeltprogramma's voor 12 maanden met behulp van extra belichting en arbeidsbesparende technologieën. Omdat British Columbia de meest westelijke provincie van Canada is en aan de Stille Oceaan grenst zijn de winters bewolkt, waardoor de lichtintensiteit afneemt.

Er is ook meer belangstelling voor de teelt van zachtfruit, met name aardbeien. "We hebben belangrijke investeringen gedaan in zachtfruit en aardbeien. We zien veel kansen voor Canadezen om van lokaal geteeld zachtfruit te genieten," besluit Colin.

Voor meer informatie:
BC Hothouse
www.bchothouse.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven